Непал вимагатиме від альпіністів використовувати чіп для стеження при сходженні на Еверест

Ірина Батюк — 1 березня, 14:09
Непал вимагатиме від альпіністів використовувати чіп для стеження при сходженні на Еверест
MyGoodImages/Depositphotos

Непал оголосив про нову вимогу до альпіністів, які планують сходження на Еверест: під час подорожі вони повинні використовувати чіпи для стеження. За потреби це мало б прискорити пошуково-рятувальні операції.

Таку вимогу влада оголосила напередодні нового сезону сходження на найвищу гору світу, висота якої складає 8 849 метрів, пише CNN. Чіпи туристи повинні будуть брати напрокат.

“Відомі компанії вже використовували їх, але тепер це стало обов’язковим для всіх альпіністів”, – сказав Ракеш Гурунг, директор департаменту туризму Непалу.

Мікросхеми відстеження використовують глобальну систему позиціонування (GPS) для обміну інформацією із супутниками.

За оренду чіпів, які вшиватимуть альпіністам у куртки, ті платитимуть по 10-15 доларів. Після завершення подорожі чіп вилучать і збережуть для наступної людини.

Гурунг додав, що чіпи були виготовлені в “європейській країні”, але не уточнив, де саме.

Альпіністи під час сходження на вершину Евересту.
Альпіністи під час сходження на вершину Евересту.
Фото: Lakpa Sherpa/AFP/Getty Images

Вісім із десяти найвищих вершин світу розташовані в Непалі, тому країна отримує значні доходи від туризму. Більшість людей, які намагаються піднятися на Еверест, роблять це також через Непал.

За дозвіл на сходження кожен турист сплачує державі по 11 тисяч доларів. Додавши до цього вартість оренди спорядження, їжу, додатковий кисень, провідників-шерпів тощо підйом на гору коштує понад 35 тисяч доларів. Минулого року Непал видав рекордні 478 дозволів на сходження.

Підйом на Еверест може тривати до двох місяців. Найбільш сприятливою для сходження на вершину погода є зазвичай у середині травня.

Порятунок на “даху світу” ризикований навіть за найкращих обставин.

“Майже неможливо врятувати альпіністів на такій висоті”, – каже представник Департаменту туризму Біг’ян Койрала.

Минулого року було підтверджено загибель 12 альпіністів на горі, ще п’ятеро є зниклими безвісти.

Нагадаємо, науковці виявили мутації в гені жителів Тибету й Андських гір, які дозволяють їм жити на екстремальних висотах.

Реклама:

Головне сьогодні