У Києві відкриють Алею пам’яті Георгія Ґонґадзе: її можна буде відвідати протягом тижня

Альона Павлюк — 12 вересня, 13:50
У Києві відкриють Алею пам’яті Георгія Ґонґадзе: її можна буде відвідати протягом тижня
У Києві відкриють тимчасову Алею пам’яті, присвячену Георгію Ґонґадзе
Премія імені Георгія Ґонґадзе

У Києві відкриють тимчасову Алею пам’яті Георгія Ґонґадзе, яку протягом тижня зможуть відвідати всі охочі.

Під час церемонії відбудеться акція пам’яті, присвячена 24-м роковинам вбивства журналіста, повідомила команда Премії імені Георгія Ґонґадзе.

Урочисте відкриття Алеї пам’яті розпочнеться 16 вересня о 12:00 на Контрактовій площі перед Національним університетом "Києво-Могилянська Академія".

Вона буде у форматі виставки та складатиметься з інформаційних банерів про життя та вклад Георгія у незалежну журналістику та громадянське суспільство України.

Усі охочі зможуть відвідати виставку до 22 вересня 20:00.

ВІДЕО ДНЯ

"В умовах агресивних спроб Росії вкотре прив'язати нас, українців, до себе, важливо повертатися не просто до витоків історії, а до конкретних особистостей. Людей, які були рушіями зміни, які стали поштовхом до історичних змін. Георгій був саме таким.

Алея, яку ми відкриваємо у Києві на Контрактовій, якраз і має продемонструвати внесок Ґонґадзе у ті трансформації, які пережила і переживає Україна. Його внесок є всюди – у формуванні громадянського суспільства, культурі, самоідентифікації, свободі слова та розвитку медіа", – зазначає програмний директор Премії Владислав Зінкевич.

Алею встановлять у партнерстві з Національним музеєм Революції Гідності.

"Георгій Ґонґадзе був сміливим і чесним журналістом, для якого його принциповість сала смертним вироком. Але з дистанції часу особливо важливою тут видається реакція українського суспільства: причетність найвищої владної верхівки до убивства журналіста стала вироком для цієї влади.

Тогочасні протести засвідчили усвідомлення і бачення національної гідності українців: влада, яка скочується до злочинів проти свободи слова, до фізичного знищення некомфортних опозиціонерів, неодмінно втрачає свою легітимність в очах народу", – зауважила заступниця генерального директора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності Ольга Сало.

Під час відкриття Алеї виступлять:

  • виконавча директорка українського ПЕН Тетяна Терен;
  • українська журналістка та телеведуча, віцепрезидентка Українського ПЕН та людина, яка знала особисто Георгія Ґонґадзе, Мирослава Барчук;
  • правозахисниця, представниця сім’ї Ґонґадзе Валентина Теличенко;
  • заступниця генерального директора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності Ольга Сало;
  • журналіст-розслідувач "УП" Михайло Ткач;
  • голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик;
  • директорка ІМІ Оксана Романюк.

Під час заходу спікери розкажуть про внесок Георгія Ґонґадзе у становлення громадянського суспільства, вшанують пам’ять убитих росіянами українських та закордонних журналістів, а також висвітлять злочини проти журналістів, які окупаційна російська влада чинить на окупованих територіях України.

Після відкриття Алеї пам’яті учасники вирушать до церкви Миколи Набережного на Подолі, щоб покласти квіти на могилі Георгія Ґонґадзе.

"Ця Алея – це ще одне нагадування, що Герої України не можуть і не будуть забутими, а зло – завжди має бути покаране. Погрозам, репресіям і вбивствам – не місце в Україні", – наголосив Владислав Зінкевич.

Нагадаємо, цьогорічною лауреаткою журналістської Премії імені Георгія Ґонґадзе цьогоріч стала директорка департаменту стратегічного аналізу та розвитку соціально впливового контенту на "Суспільному" Тетяна Трощинська.

Реклама:

Головне сьогодні