Від держави та благодійників громади отримають до 400 тис. грн на адаптивні клуби для ветеранів

Від держави та благодійників громади отримають до 400 тис. грн на адаптивні клуби для ветеранів

Заняття спортом – не просто модний світовий тренд, а дієвий спосіб покращити якість життя та відновити людину після травм та важких поранень, надати психологічне розвантаження.

За даними Міністерства молоді та спорту України, лише 15% населення України регулярно займається фізичною активністю чи спортом. До того ж, цей показник значно менший, якщо йдеться про людей з інвалідністю.

Основна причина – відсутність адаптованих під їхні потреби спортивних просторів. Тому благодійники об’єдналися з державою задля надання грантів громадам на створення адаптивних клубів.

Як виникла ідея проєкту та на що дають грант

Створити 10 адаптивних клубів для ветеранів та осіб з інвалідністю в різних куточках України планують Благодійний фонд "МХП – Громаді" спільно з Державною установою "Всеукраїнський центр фізичного здоров’я населення "Спорт для всіх" в межах проєкту "Активні парки" програми Президента України у партнерстві з Міністерством молоді та спорту України.

ВІДЕО ДНЯ

Такі клуби будуть створені в тих громадах, які виграють грантовий конкурс "Час діяти, Нестримні". Для відкриття клубів "Нестримні" та оплати роботи тренера громади отримають від держави й бізнесу до 400 тис. грн.

Ініціаторами проєкту став БФ "МХП-Громаді", який запропонував партнерство державним установам.

"Ідея проєкту народилася з нашої діяльності. Щороку проводимо в громадах конкурс "Час діяти, Україно!" – він розрахований на ініціативних людей з громад, які хочуть втілювати соціальні проєкти, покращувати життя. Цей конкурс завжди підсвічує певну проблематику в громаді. Цьогоріч ми побачили готовність людей адаптувати ветеранів до цивільного життя, співпрацювати з родинами військових", – розповіла Тетяна Волочай директорка Фонду "МХП-Громаді".

За її словами, в багатьох громадах є ідея гуртуватись заради створення спеціальних просторів, у яких ветерани зможуть комплексно відновлюватись після поранень, проходити реабілітацію та отримувати психологічне розвантаження.

"Громади прагнуть створювати простори, які будуть сприяти фізичному, психоемоційному відновленню воїнів. Для цього вони потребують обладнання і наповнення просторів, професійної підтримки тренерів. Із цією метою ми зустрілися з представниками Міністерства молоді і спорту та держустанови "Спорт для всіх" зробили мозковий штурм, що можемо запропонувати громадам, щоби цей напрям розвивався", – додала Волочай.

За умовами гранту громади, які виграють конкурс, отримають до 200 тис. грн від бізнесу та стільки ж – від держави, а також їм забезпечать навчання тренерів, які згодом будуть працювати в центрах.

Хто може стати учасником конкурсу

Заявку на участь у конкурсі можна подати до 4 липня 2024. Учасниками проєкту можуть бути громадські об’єднання (ГО, БФ), органи місцевого самоврядування, комунальні підприємства, установи, організації, заклади охорони здоров’я. Для того, щоби громада отримала фінансування – вона має також додати свою фінансову частку – від 200 тис. грн.

Протягом червня ініціатори конкурсу проводитимуть для учасників прямі ефіри й консультації, щоби розповісти більше про конкурс, оформлення заявок, ті простори, які планують відкрити, умови навчання тренерів та складові проєктів.

"Вже 30 липня ми, разом із експертною комісією, визначимо 10 переможців конкурсу "Час діяти. Нестримні". Для них буде проведено безкоштовне навчання, спрямоване на підвищення професійних компетенцій тренерів спортивних центрів, щоби навчити працювати з людьми з інвалідністю. Також заплановане безкоштовне навчання методам ерготерапії. Реабілітологом може стати людина з тренерським досвідом, також це можуть бути самі ветерани", – пояснила Тетяна Волочай.

Прийом заявок очікують із 13 областей України (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області та м. Київ. Сама реалізація проєкту займе 6 місяців, до грудня 2024.

"Це має бути такий хороший інфраструктурний проєкт з гарної професійної складовою", – додала Волочай.

За якими критеріями обиратимуть переможців

За словами організаторів, запорукою надання гранту мають бути: якісний проєкт, наявність у громаді простору, який згодом адаптують під клуб, а також кандидатура тренера, який має відповідну освіту, досвід роботи та "горить" своєю справою.

"Також нашим критерієм завжди є проактивність і можливість громади згуртовуватися. Це буде свідчити про значення і про сталість, що навіть коли грантові кошти закінчаться громада буде далі проєкт продовжувати", – розповіла Тетяна Волочай.

Як розподілять фінансування та для кого клуби будуть безкоштовними

Після проведення конкурсу та оголошення переможців кожен з 10 клубів "Час діяти. Нестримні" буде мати фінансування від 600 тис. грн (по 200 тис. грн від благодійного фонду й держави, та стільки ж і більше – кошти громади).

За умовами конкурсу, частку громади (від 200 тис. грн) – мають витратити на поточні потреби для обладнання центру. Про це сказав Андрій Ребрина, директор Державної установи "Всеукраїнський центр фізичного здоров’я населення "Спорт для всіх".

"Кошти, які додає до проєкту громада, будуть витрачені залежно від її потреб. Наприклад, ремонт приміщення, закупівля спортивного інвентаря або обладнання."Малоцінку" забезпечуємо ми, також фінансуємо річну винагороду для тренера. А вже у самої громади буде "люфт" для ухвалення рішень – як вони хочуть розподілити свою частку та кошти від Фонду, щоби вони були максимально корисними для ветеранів", – зауважив Андрій Ребрина.

Оплата тренера, за словами Ребрини, протягом року буде фінансуватись як надання послуг фізичній особі-підприємцю. Через 12 місяців громада має знайти джерела фінансування, щоби продовжувати оплачувати послуги фахівця.

Також він додав, що з часом клуби "Час діяти, Нестримні" можна робити самоокупними – в певний час проводити там заняття для цивільних людей, продавати абонементи. Для ветеранів та осіб із інвалідністю відвідування таких центрів буде абсолютно безкоштовним.

Очолювана ним організація вже має досвід створення адаптивних клубів – в рамках президентської програми уже відкрили 21 реабілітаційний клуб, а найближчим часом відкриються ще 9. Загалом до кінця 2024 адаптивних клубів для ветеранів, до відкриття яких долучилась держава буде 60.

"Багато ветеранів зараз потребують реабілітації. Частина може потребувати рекреації і адаптації до соціального життя. Безпосередньо ці клуби створені, щоби створювати ком’юніті ветеранів, де можна не просто проходити реабілітацію, а й спілкуватись, можливо, знайти роботу", – додав Андрій Ребрина.

Очільник Міністерства молоді та спорту України Матвій Бідний
Очільник Міністерства молоді та спорту України Матвій Бідний

Відкриття 10 клубів, які співфінансує держава та фонд, очікують у тих регіонах, де є найбільше військових, які потребують реабілітації. Про це сказав очільник Міністерства молоді та спорту України Матвій Бідний.

Він підкреслив, що спільний проєкт із благодійним фондом може стати початком великої ініціативи, яка допоможе адаптувати та мотивувати військових, які повертаються з фронту.

"Це дуже важливий соціальний проєкт, який має розвиватись. Наші герої, які повертаються, потребують нашої опіки. Сьогодні ветеран – це, фактично, одна з ключових персон в нашому суспільстві, яка має бути шанована, підтримана. Тобто в кожній громаді сьогодні, фактично, має бути місце, community, куди може прийти ветеран, отримати допомогу у будь-яких питаннях. Зокрема, важливі реабілітація, заняття спортом. Ветеран мусить мати можливість реалізувати себе, жити повноцінним життям. Це є дуже гарний кейс, який варто поширювати, і тут насправді всім роботам вистачить", – сказав Матвій Бідний.

Подавати заявки можна на сайті конкурсу до 4 липня. Переможців обіцяють оголосити 30 липня.

***

Проєкт "Час діяти, Нестримні" реалізовує Благодійний фонд "МХП - Громаді" спільно з Державною установою "Всеукраїнський центр фізичного здоров’я населення "Спорт для всіх" в рамках проєкту "Активні парки" програми Президента України у партнерстві з Міністерством молоді та спорту України.

"МХП–Громаді" – український благодійний фонд, який почав свою діяльність 2015 року. Його головна місія – комплексний розвиток громад, щоб там хотілося жити. Географія діяльності налічує 13 областей України: понад 700 містечок і сіл. Від початку повномасштабного вторгнення росії Фонд системно підтримує українських захисників та рятувальників, громади, лікарні та пологові будинки, благодійні установи, які дбають про дітей-сиріт та літніх людей, а також людей, які через війну залишилися без дому та засобів для існування.

Реклама:

Головне сьогодні