Як аптечка може врятувати життя і чому вам потрібен кровоспинний турнікет

— 16 липня, 10:00

Нині, коли жодне місто України не застраховане від нальотів смертоносних дронів і ракет, актуальність аптечки, в якій обов'язково має бути кровоспинний джгут-турнікет, безсумнівна. Ми всі змушені звикати до нової реальності, і кожному важливо мати хоча б мінімальні знання, щоб за необхідності надати екстрену лікарську допомогу самому собі чи іншим людям, які потрапили в біду.

Які засоби у нашому сьогоднішньому умовно "цивільному" житті рекомендується мати під рукою постійно? Говоримо про це з Олександром Гадомським, керівником компанії-виробника джгутів SICH-TOURNIQUET.

Сучасна аптечка: чому в ній має бути кровоспинний турнікет

Олександр Гадомський: Неправильне, неякісне укомплектування аптечки може загрожувати життю.

Це звісно зрозуміло всім тим, хто повʼязаний з тактичною медициною, бере участь у відбитті збройної агресії окупантів або колись пережив катастрофу, аварію, отримував опіки чи критичну кровотечу. Але, на жаль, більшість цього не усвідомлює, або вірить, що саме йому чи їй аптечка і навички з її використання ніколи не знадобляться.

І тому якщо і купують аптечку, то роблять це не переймаючись якістю її комплектуючих. Простий приклад, ми купуємо нове авто, детально вивчаємо його, хоча від того, який у нього колір, обʼєм двигуна чи дизайн, ніяким чином не залежить наше життя. Те ж саме з одягом, взуттям, ми іноді годинами прискіпливо обираємо сорочки, кросівки, прикраси, хоча від них також не залежить наше життя.

А від особистої аптечки залежить! І саме тому я завжди закликаю не нехтувати особистою безпекою, виділити декілька годин власного життя для вивчення цього питання, або, зрештою, звернутися до професіоналів з досвідом, які порадять і допоможуть зібрати якісну аптечку виходячи з вашого стилю життя.

Зображення зі сторінки https://www.facebook.com/sichtourniquet/
Зображення зі сторінки https://www.facebook.com/sichtourniquet/

Що повинно бути в аптечці кожної української родини?

Великий набір у тривожній валізі. Крім документів, одягу, зарядних пристроїв, ліхтарика, продуктів харчування з тривалим терміном зберігання, пиття та посуду у вас обов'язково має бути аптечка з:

  • жарознижувальними засобами;
  • ліками від кишкових інфекцій;
  • препаратами від отруєнь;
  • протиалергічними препаратами.

До такого аптечного набору рекомендується включити медичний спирт, йод, парацетамол, ібупрофен, активоване вугілля та назальні краплі, а також препарати від хронічних хвороб. Не забудьте також про вату, лейкопластир, бинти та, звісно, медичний турнікет, який дасть змогу швидко та безпечно зупинити кровотечу в разі серйозної травми чи поранення.

В умовах війни, коли ніхто і ніде не застрахований від вогнепального або уламкового поранення з великою крововтратою, якісні кровоспинні засоби — це шанс на життя.

Сьогодні варто подбати про те, щоб навіть діти шкільного віку не лише знали, як виглядає і для чого застосовується турнікет, а й мали його при собі та вміли застосовувати.

Легкий і компактний турнікет SICH-Tourniquet можна носити навіть у кишені, щоб у разі необхідності швидко та надійно зафіксувати рану на кінцівці діаметром від 5 до 40 см. Завдяки особливому м'якому покриттю та телескопічному механізму виключається защемлення та атрофія м'яких тканин — ця проблема поширена при невмілому використанні морально застарілих джгутів.

Міцна металева фурнітура витримає будь-які навантаження: накладений кровоспинний джгут-турнікет SICH-Tourniquet забезпечить необхідну силу перекриття кровотоку на весь час транспортування потерпілого. На стрічці є спеціальне напилення для запису часу накладення системи (тримати турнікет можна не більше 2 годин). Найкращою рекомендацією для SICH-Tourniquet є його успішне цілорічне використання в зоні бойових дій.

Якщо комусь здається, що джгут SICH-Tourniquet потрібен лише українцям, які перебувають у прифронтовій зоні, де завжди є ризик розриву снарядів, дозвольте нагадати про дорожні аварії, туристичні походи, виробничі травми і ракетні та безпілотні атаки.

Головне сьогодні