Як крашанка стала символом Великодня

Як крашанка стала символом Великодня

Важко уявити Великодень без крашанок – фарбоване яйце вже давно та міцно асоціюється зі святом воскресіння Ісуса Христа. Але чому саме фарбоване яйце? Є багато причин, починаючи від сакрального сенсу в християнській культурі, де яйце символізує подолання смерті та торжество життя, до більш практичних причин, таких як поширеність цього продукти та легкий спосіб його обробки. Разом з ЕКО МАРКЕТ ми дослідили історію крашанки та зібрали для вас декілька цікавих фактів:

1. Історія крашанки значно старіша, ніж зазвичай думають

Якщо ви думаєте, що фарбування яєць це виключно традиція часів християнства, то ми змушені вас засмутити. Адже згадки про фарбовані варені яйця можна знайти ще в роботах давньоримського історика Плінія та його колеги по фаху давньогрецького історика і філософа Плутарха.

Так, в Римській імперії був широкопоширений звичай вживати фарбовані яйця під час релігійних обрядів та на публічних заходах. Пов’язано це з тим, що за тогочасними віруваннями яйце було символом життя та незмінності природного циклу.

2. Червоне – то життя

Існує багато версій, чому крашанки заведено фарбувати в червоний колір. Найпоширеніша з них говорить, що після воскресіння Ісуса Христа Марія Магдалина прийшла зі звісткою про це до римського імператора Тиберія та в подарунок дала йому яйця.

Римський володар не повірив її словам та сказав, що скоріше ці яйця стануть червоними, ніж стане можливе повернення людини з того світу. І в ту ж секунду на очах всіх присутніх яйця почервоніли. Відтоді цей колір став символом крові Христової та його воскресіння.

3. Традиційні кольори - традиційні барвники

Оскільки фарбували крашанки ще в старовинні часи, то люди використовували для цієї справи натуральні інгредієнти. Щоб отримати різні кольори можна використати такі барвники рослинного походження:

  • червоно-коричневий – лушпиння цибулі;
  • рожевий – сік з буряку;
  • світло-синій – ягоди чорниці;
  • жовтий – куркума, листя берези, кора молодих яблунь і квітів календули;
  • зелений – кропива, пагони молодого жита і листя барвінку;
  • чорний або коричневий – кора дуба, вільхи чи оболонки волоських горіхів;
  • фіолетовий – пелюстки темної мальви.

4. Навбитки - не тільки українська традиція

Навбитки – звична для багатьох християнських культур гра, де учасники стукаються великодніми яйцями, випробовуючи їх на міцність. У кого шкарлупа вціліла – той і виграв. Враховуючи такі прості правила не дивно, що одна з перших згадок гри сягає 14 століття та пов’язана з Великоднім фестивалем в австрійському Загребі.

А в Німеччині ця гра набула такої полярності, що там й донині існує понад десяток унікальних назв для кожного регіону. З часом гра поширилась й в інші куточки світу, зокрема і США.

5. Більше, ніж гра

Щодо США. Так, у штаті Луїзіана гра в навбитки стала справжнім спортом. Тут з 1956 року проводять офіційні змагання, де учасники ретельно готуються до кожного “цокання”. Значення має все: породи курей, чим їх годують, який спосіб життя вони ведуть. Не меншу роль й грає те, яким боком варити яйця. Напевно це єдиний момент, де думки учасників одностайні – варити потрібно горловиною вниз, щоб повітряна кишеня була на торці

6. Символ, що єднає

Крашанка єднає не тільки українські родини, але й вітчизняні бізнеси. Так ЕКО МАРКЕТ та FILM.UA запускають тематичні проєкти, що присвячені одному з головних символів Великодня.

Вже 25 квітня в український прокат виходить сімейна комедія “Крашанка” від FILM.UA. Ця стрічка розповідає про родину Забіяк, які попри війну збираються у батьківському домі. І хоча вони не бачились вже багато років та мають багато протиріч, свято об’єднує їх довкола спільної мети – допомоги батьку.

Атмосфера свята та єднання пануватиме також і в ЕКО МАРКЕТ: в підтримку фільму мережа продуктових магазинів проводить унікальну акцію з полюванням на крашанки. З 17 квітня по 14 травня при покупці на суму від 300 грн кожен гість отримує картку-крашанку з гарантованим призом:

  • Сертифікат на 100 тисяч гривень для покупок в ЕКО МАРКЕТ
  • Грошові крашанки зі знижками від 5 до 50 000 гривень на наступні покупки
  • Спеціальні знижки на широкий асортимент товарів.
  • Безкоштовні товари.
  • Секретні подарунки від компанії Film.ua та фільму “Крашанка”.
  • Ексклюзивні знижки у наших партнерів, таких як мережі “Аптека АНЦ”, мережі АЗК "БРСМ-НАФТА" та онлайн-книгарні Yakaboo

Ще один спосіб отримати картку-крашанку – спеціально позначені товари від спонсорів.

Тож чим більше “крашанок” - тим більше призів!

Головне сьогодні