Найменша кількість українських шкіл – в Криму

— 30 березня 2009, 11:29

Про це заявив міністр освіти і науки Іван Вакарчук в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"В Криму лише сім шкіл з українською мовою навчання. Лише 7,3% учнів навчаються державною мовою (у країні - 81,3%). Це найнижчий показник в Україні", - заявив міністр.

"У сільській місцевості Кримського півострова немає жодної школи з українською мовою навчання. Навіть попри заяви батьків, створення українських класів блокується, як це недавно трапилося в Бахчисарайському районі", - додав Іван Вакрчук.

За його словами. У Донецькій області ситуація з україномовними школами значно краща.

"За нашими даними, в області працює 340 шкіл з українською мовою навчання і 188 - з російською. Крім того, у 578 школах навчання ведеться двома мовами - українською і російською", - зазначив міністр освіти і науки України.

При цьому, він зауважив, що проблема з викладанням державною мовою не пов'язана з браком підручників з українською мовою. Зокрема, з природничих і точних наук.

"Реальний стан викладання державною мовою не завжди зумовлений об'єктивними чинниками, про що свідчать звіти керівників вищих навчальних закладів з різних регіонів. Наприклад, у багатьох університетах Донецької, Харківської, Одеської областей українською мовою успішно викладають природничі та математичні нормативні навчальні дисципліни (до 100 %), а технічні (професійно-орієнтовані) - лише 58 %.

У той же час, наприклад, у Херсонському державному аграрному університеті навчання технічних дисциплін українською мовою становить 98%, а математичних - 87 %. Тобто, пояснення, що викладання технічних дисциплін не здійснюють державною мовою, бо ці курси не забезпечені підручниками українською мовою, явно надумані", - сказав Вакарчук.

Міністр також заперечив, що Державна акредитаційна комісія є інструментом у руках керівництва МОН.

"ДАК не підпорядкована міністерству, за положенням лише міністр є головою ДАК", - сказав Вакарчук.

Він додав, що і ДАК, і Український центр оцінювання якості освіти мають бути поза міністерством, вони повинні мати "незалежний статус". Але для цього потрібне рішення уряду.

"Ці установи не повинні адміністративно підпорядковуватись МОН, але обов'язково мають бути під контролем як академічної спільноти, так і громадськості, якщо ми справді прагнемо жити нормами громадянського суспільства", - зазначив міністр освіти і науки.
Реклама:

Головне сьогодні