Вчені з'ясували, чому у динозаврів були довгі шиї

— 23 березня 2011, 13:59

Зауроподи були найкрупнішими тваринами з усіх, які коли-небудь бродили по суші. При середній довжині близько 30 метрів деякі ящери могли досягати 58 метрів, а максимальна довжина їхньої шиї складала до 9-11 метрів.

До теперішнього моменту у вчених не було єдиної точки зору щодо біологічного сенсу настільки довгої шиї.

Автори нової роботи, опублікованої у Biology Letters, використовуючи математичні моделі, розраховували енергетичні витрати зауроподів з роду Брахіозавр.

Вчені показали, що дев'ятиметрова шия, за допомогою якої ящери могли дотягнутися до віддалених джерел їжі, дозволяла їм заощадити до 80 відсотків енергії - якщо б шия була коротшою, динозавром довелося б переміщати все величезне тіло цілком, пише Лента.ру.

Дослідники порівнюють брахіозавра з пилососами старої конструкції, які складалися з масивного апарату і довгого шланга. Подібність підсилює той факт, що зауроподи не пережовували їжу, а, швидше, втягували її в себе - їхня шия не могла б утримати голову з масивними щелепами.

Нова робота прояснює призначення довгої шиї, проте не до кінця пояснює біологію зауроподів. Так, в більш ранніх роботах було показано, що ці ящери, ймовірно, не могли тримати шию вертикально - для того, щоб підтримувати кровообіг у дев'ятиметрової колоні, серце ящерів повинно було б бути величезних розмірів і витрачати на свою роботу дуже багато енергії. Якщо це припущення вірне, то воно означає, що зауроподи могли харчуватися тільки травою або невисокими чагарниками.

Реклама:

Головне сьогодні