Розумна ложка та пральна машинка, що дарує струнку талію: 30 революційних гаджетів-конкурсантів

Протягом останніх кількох десятиріч кухня будь-якої оселі змінилася непізнаваності. В наступні ж 10 років вона обростатиме новими фантастичними девайсами, покликаними полегшити повсякденне життя людини, просто з шаленою швидкістю.

Про 30 приладів, які, ймовірно, скоро займуть гідне місце чи не в кожному домі, а поки що стали півфіналістами конкурсу Electrolux Design Lab 2012, пише The Daily Mail.

Який із них принесе своєму винахідникові гран-прі, буде оголошено в жовтні.

Літаючі кульки Aeroball

Винахід Яна Анкерштайна з Uniwersytet Artystyczny, що в Познані, Польща – це невеличкі кульки, які зависають у повітрі та очищують його або, за бажанням, додають приємного аромату. Ще диво-кульки вбирають світло протягом дня і світяться в темну пору доби.

Веселі сільничка з перечницею Cruet Salt & Pepper

Автор – Харрі Хейл з британського Університету Ноттінгем Трент.

Цю круглу парочку можна катати по столу від однієї людини до іншої, роблячи їжу смачнішою, а атмосферу – веселішою. За допомогою ж свого смартфону можна "замовити" музику, яку при цьому гратиме перечниця або сільниця.

Віртуальний ресторан Be There

Перенестися до будь-якого куточка світу та взяти майстер-клас у місцевого шеф-кухаря дає змогу винахід Мікуса Ванагса з Академії мистецтв Латвії. Віртуальний ресторан Be There перенесе атмосферу Непалу та Італії, чи іншої країни на вибір просто до вашої кухні та запропонує відео приготування цікавих страв.

Елегантний помішувач страв Easy Stir, швидкість роботи якого регулюється та який підходить практично до будь-якої каструлі.

"Ніс холодильника" Fridge Nose

Автор цього винаходу - Віліус Дрінгеліс із Академії мистецтв Вільнюсу, Литва. Маючи його Fridge Nose, господиня ніколи, відкривши свого холодильника, не сахнеться від неприємного запаху забутого та зіпсованого продукту. Сенсори девайсу першими з’ясують, що якийсь продукт уже не можна їсти, та повідомлять хазяїв. Для того, щоби взнати, скільки якій страві лишилося "жити", навіть не треба відкривати дверцят.

Hula Washer

Прання та шейпінг – про таке поєднання жінки навіть і не мріяли. Обертаючись навколо талії як звичайний хулахуп, він не дає енергії пропасти марно – а пере речі, які, разом із рідким засобом до прання, треба заздалегідь помістити йому всередину. Пристрій можна розбирати та возити з собою, наприклад, у відпустку.

ІСЕ – це незвична лампа та заразом безцінний кулінарний порадник, що сканує обрані інгредієнти для страви і дає підказки.

Електронний язичок Ingresure видасть точну інформацію про те, скільки до конкретної страви треба додати солі, перцю чи спецій. Так само корисним помічником стане розумна ложка Тastee.

Щось схоже на це вміє і блендер Tempo, який знає безліч рецептів соусів, коктейлів та сокових сумішей. Перемішуючи закладені інгредієнти, він ще й звеселяє власника музикою.

Музична лійка Melodi

Винахідниця з Карлтонського університету, що в Канаді, Єлена Ситнікова придумала, як допомогти незрячим людям визначати кількість рідини під час наливання. Melodi дає знати, скільки рідини уже налито, за допомогою півтонів музичної гамми.

Інші конкурсанти - пристрій для "молекулярної кулінарії" Mo’Shere та ложка з диспансером для солі SaltSpoon.

Переносна контрольна панель SensualControl

Автор – Малгожата Шостак із Академії образотворчих мистецтв у Катовіце, Польща. Завдяки бездротовій технології власникові не доведеться щоразу бігати до плити, перевіряючи, як там його страва. Панель Sensual Control можна носити з собою по всьому дому, й вона доповість, чи закипіла вода, чи готова паста та чи не пора перевертати рибу.

Занурювальний блендер Smart Embossed Blender може не лише подрібнювати, а й надавати інформацію щодо консистенції страви.

Музична тарілка SmartPlate

Ця тарілка, створена Джуліаном Караулані з британського Університету Ковентрі, здатна змусити кожну страву співати. Розпізнаючи смакові відтінки кожного інгредієнту, вона трансформує їх у музику, надаючи кожному власний ритм та звучання. За допомогою свого мобільного девайсу користувач може слухати те, що їсть, а також змінювати "нотні рецепти".

Між тим пристрій Tide перетворює на музику не лише смаки та запахи страв, а ще й рухи кухаря, звуки, що лунають у приміщенні тощо.

Невеличка переносна бездротова плитка Spacepan, яка показує, наскільки нагрілася, за допомогою різних кольорів.

Spummy це агрегат для приготування смачної пінки з будь-яким смаком.

Змішувач напоїв Hurricane

Автор – Кван-тін Хо з Національного технологічного університету Тайбея, Тайвань. Обравши рецепт напою та підготувавши інгредієнти, які вкаже Hurricane, можна приготувати для гостей шедевр, який схвалив би професійний бармен. Hurricane докладно розкаже, що і як у нього залити, а потім ретельно змішає.

Дерево-холодильник Treat

Назва цього девайсу утворилася з двох англійських слів: tree – дерево та еat – їсти. Колір вакуумних контейнерів, розташованих на гілках, змінюватиметься по мірі того, як вміст втрачатиме свіжість. Зіпсований "фрукт" згодом просто впаде з дерева. Власник може зв’язатися з Treat за допомогою свого мобільного телефона та навіть наказати підігріти страву до свого приходу.

Автор пристрою – Емі Мон-Чу Лю з Квінслендського технологічного університету, Австралія.

Кришка Wine Steward не дасть вину у відкритій пляшці зіпсуватися, утворивши у ній вакуум, а ще підтримуватиме температуру – яка відповідає саме цьому сортові хмільного напою.

Інфрачервона праска Touch надягається на долоню та розгладжує найдрібніші зморщечки на одязі, який при цьому навіть не потрібно знімати з себе.

Вентилятор Wentylor не лише охолоджує повітря в приміщенні, а й заспокоює мешканців, ніжним шелестом ніби справжніх крил.

Набір для прасування AhrmaDilo складається із першої в світі бездротової гнучкої праски Dilo та дошки Ahrma, яка кріпиться до стіни, економлячи простір.

Агрегат Airômes насичує страву потрібним ароматом за допомогою вапоризації.

Сітчаста кришка-труба Fiery дозволить видовищно приготувати на звичайній кухні вишукану ресторанну страву фламбе з палаючим міцним алкоголем.

Стінка-холодильник Impress припиняє морозити, коли порожній, та споживає менше енергії, коли в ньому мало продуктів. До того ж, харчі завжди на виду.

Диво-кришка Julienne "анонсує" гостям страву, що знаходиться під нею, створює відповідний настрій за допомоги музики та вогників.

Кавоварка з пам’яттю Memory

Автор - Вен Яо Кай із китайського Промислово-технічного коледжу провінції Гуандун.

Як це, мабуть, приємно, завжди мати поряд персонального каваря, який пам’ятає, яку саме каву ти любиш. Memory упізнає людину за відбитками пальців і готує для неї саме таку каву, яка їй смакує найбільше – слабку чи міцну, еспрессо чи рістретто.

Із цих 30 винаходів та винахідників буде обрано десятку, яка змагатиметься в фіналі, який відбудеться 25-го жовтня в Мілані. Головним призом буде півроку навчання в Electrolux global design centre та 5 тисяч євро. Власник другого місця отримає 3 тисячі євро, третього – 2 тисячі.

Фото з сайту The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні