Озоновий шар відновлюється – метеорологи

— 11 вересня 2014, 10:14

Як вважають фахівці, покращання стану озонового шару є доказом дієвості обмеження та заборони виробництва ряду речовин, які завдавали йому шкоди. Дотримання Монреальського протоколу від 1987-го року допоможе запобігти мільйонам випадків захворювання на рак шкіри та інших недуг.

Про це пише The Guardian.

Озонова діра над Антарктикою більше не росте. Проте, на думку вчених, пройде приблизно десять років, перш ніж вона почне зменшуватися.

"Міжнародні заходи щодо (збереження) озонового шару – це найбільша історія успіху в галузі довкілля… Це має надихнути нас виявити такий самий рівень наполегливості та згуртованості, підійшовши до ще серйознішого питання – кліматичних змін", - зазначив генеральний секретар WMO Мішель Жарро.

"Гадаємо, десь у 2025-му році ми зможемо з упевненістю сказати, що озонова діра меншає", - припустив старший науковий співробітник організації Гейр Браатен.

Найбільшою – близько 30 мільйонів квадратних кілометрів - озонова діра була в 2006-му році. Наразі її розмір – приблизно 20 мільйонів квадратних кілометрів – досить великий, аби крізь неї міг пройти Місяць. Розмір діри змінюється з року в рік, почасти в залежності від температури верхніх шарів атмосфери.

Зменшення в атмосфері кількості хімікатів, які шкодять озоновому шару, є корисним для довкілля в цілому, кажуть науковці. Більшість цих речовин є парниковими газами, відповідальними за глобальне потепління.

Реклама:

Головне сьогодні