NASA оприлюднило запис "музики", яка лунає з далекого боку Місяця

— 22 лютого 2016, 18:19

Американське космічне агентство приголомшило аудіозаписом, зробленим астронавтами на Місяці 47 років тому – у 1969 році.

Транскрипція цього запису відома з 2008 року, однак послухати "оригінал" можна лише зараз, повідомляє CNN.

Астронавти "Аполлону 10" Юджин Цернан та Джон Янг почули дивні звуки, коли їхній корабель пролітав навколо далекого боку Місяця.

"Ти теж чуєш цей свист? ", - спитав колегу Цернан.

"Звучить як… ну, ти знаєш. Як потойбічна космічна музика".

"Цікаво, що це".

У цей час екіпаж був без радіозв'язку із Землею, наодинці з мовчазним супутником, тому космонавти аж ніяк не сподівалися почути щось подібне зі своїх пристроїв.

Звуки були настільки дивними, що команда почала сперечатися, чи варто розповідати про почуте фахівцям NASA. Астронавти побоювалися, що таке повідомлення могло би поставити під сумнів їхню подальшу участь у польотах.

Про це стало відомо з виходом серії сюжетів "Нез'ясовні файли НАСА".

Насправді пояснення цього явища скоріше наукове, ніж зі сфери наукової фантастики.

Корабель "Аполлон 10". Фото NASA

Технічний фахівець агентства пояснює, що радіостанції у двох космічних модулях (місячному та командному) взаємодіяли одна з одною, створюючи перешкоди.

Однак таку версію піддав критиці астронавт Ел Ворден. "Логіка каже мені: якщо щось було записано саме там, значить, там справді щось є".

З ним згоден колега Майк Колінз, пілот "Аполлону 11", який першим за історію космічних подорожей облетів далекий бік Місяця наодинці. Він підтвердив, що теж чув там дивні звуки, однак не звернув на них увагу.

В цей час інші члени екіпажу Баз Алдрін та Ніл Армстронг досліджували поверхню супутника.

"У моїх навушниках чути дивний шум: ііі ууу ууу", - написав він у своїй книзі. І додав, що дуже би злякався, але, на щастя, радіотехніки пояснили йому походження звуку: це була взаємодія радіостанцій".

Екіпаж "Аполлона 10" Юджин Цернан, Джон Янг і Томас Стаффорд. Фото NASA

Колінз уточнив, що звук з'явився, коли обидві радіостанції були увімкнені і знаходилися близько одна від одної.

На відміну від "Аполлону 10", корабель "Аполлон 11" приземлився на поверхню Місяця, після чого звуки "ууу ууу" зникли.

Програма "Аполлон" включала 12 пілотованих людьми місій, які працювали у космосі в 1960-1970 роках. Безпосередньо на Місяць приземлилися команди шести кораблів: від "Аполлону 11 до Аполлону 17".

Реклама:

Головне сьогодні