Тест

Чому Джобс не дозволяв дітям користуватися iPad

Успіх винаходів компанії Apple зробив його ім’я ознакою епохи, а його самого – мільйонером.

Однак, витративши життя на створення технологічної імперії, програміст був доволі консервативним у вихованні дітей, пише The Independent.

Журналіст New York Times Нік Білтон згадує розмову з Джобсом, яка відбулася після запуску першого iPad.

Запитавши у Джобса, чи подобається його дітям новий прилад, Білтон почув таку відповідь: "Вони не користувалися Айпадом. Ми обмежуємо кількість технологій, які наші діти можуть використовувати вдома".

Фото iPad Insight/flickr.com

Волтер Ісааксон, автор біографії Джобса, яка минулого року стала сценарієм номінованого на "Оскар" фільму з Майклом Фассбендером, розповідає: "Щовечора Стів призначав своїм домашнім зустріч за довгим столом у кухні, і вони разом вечеряли, обговорювали книжки, історію та безліч цікавих речей".

"І ніхто ніколи не викладав на стіл iPad чи комп’ютер. Схоже на те, що його діти не були фанатами гаджетів", – додає біограф.

24 лютого Стіву Джобсу виповнився б 61 рік.

Цікаво, що такої самої думки дотримуються колеги Джобса – впливові люди у світі технологій.

24 лютого Стіву Джобсу виповнився б 61 рік. Фото bnw/flickr.com

Головний редактор журналу Wired та співзасновник компанії-виробника дронів 3D Robotics Кріс Андерсон розповідає, що його діти дорікають йому і дружині за надмірну занепокоєність технологіями у домі в той час, коли їхнім друзям ніхто не встановлює жорсткі правила.

"Це тому, що ми бачимо загрозу від технологій першими. Я відчуваю її на своєму прикладі і не хочу, щоби те саме трапилося з моїми дітьми", – розповів він журналістові New York Times.

Еван Вільямс – винахідник Twitter, разом із дружиною казали, що замість Айпада у їхніх хлопців є сотні книжок, які вони можуть читати в будь-який час.

Що кажуть дослідження?

Дослідження фундації Kaiser Family наводить такі цифри: у середньому діти до 7 років проводять за екраном 7,5 годин на день. Інше глобальне опитування дошкільнят у різних куточках світу з’ясувало, що надворі вони граються лише півтори години на день або усього 12 годин на тиждень.

Проект PEACH вивчав поведінку і здоров’я понад тисячі дітей віком від 10 до 11 років. Виявилося, що ті з них, хто проводив перед екраном понад 2 години на день, були більше схильними до психологічних труднощів. Йдеться про дитячу депресію, тривогу, дефіцит уваги та проблемну поведінку.

Фото Andrew Glenn/flickr.com

Ті діти, котрі мали більше фізичної активності, мали більше позитивних емоцій і легше вирішували проблеми з однолітками. Тож рух робить дітей не лише фізично, а й емоційно та психологічно здоровішими.

Назва Айпад має кілька значень. Одне з них – "Айпадді" є терміном, яким назвали спалахи роздратування у дітей, коли у них забирають електронні пристрої. Вісім із десяти опитаних батьків із дітьми віком до 14 років зізналися, що карають таки чином дітлахів, бо ті не можуть обійтися без гаджетів і відчувають звичку.

Звісно, ніхто не радить утримувати дітей осторонь від прогресу технологій. Однак варто замислитись, як зробити спілкування дитини з пристроями безпечним.