УЦОЯО визнало фальсифікацію 192 результатів ЗНО за попередні роки

— 22 березня 2016, 18:32

Як повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки, перевірка встановила ознаки недостовірності результатів зовнішнього незалежного оцінювання, які знаходяться у базі даних центру.

Так, за 2015 рік виявлено неспівпадіння результатів оцінювання 102 осіб, за 2014 – 90.

Робоча група зіставила результати автоматизованої обробки сертифікаційних робіт з оригіналам бланків відповідей, наданих регіональними центрами оцінювання якості освіти.

Узагальнену інформацію про результати перевірки до Генпрокуратури передали 26 січня та 24 лютого.

Перевірку проводили за вказаними Генпрокуратурою номерами сертифікатів ЗНО.

Тепер Міносвіти планує створити комісію, щоб встановити достовірність результатів у сертифікатах, які ГПУ витребувала для експертизи.

Це дасть підстави міністерству "вжити відповідні заходи, передбачені законодавством", тобто скасувати накази про зарахування абітурієнтів, у сертифікатах яких виявили порушення.

У Міносвіти також звертають увагу на те, що у 2014 році було складено 867 223 тестів, у 2015 – 812179.

Ознаки невідповідності виявлено у 185 роботах учасників ЗНО 2014 року та 234 2015 року, що становить 0,02% та 0,03% від загальної кількості.

Робоча група УЦОЯО перевірила 859 робіт ЗНО. За 2015 рік виявлено неспівпадіння результатів оцінювання 102 осіб, за 2014 – 90. Фото studway.com.ua

Запит щодо перевірки сертифікатів до Центру оцінювання якості освіти Генпрокуратура надіслала 4 січня.

"З метою мінімізації ризиків будь-якого втручання до системи у майбутньому в Українському центрі оцінювання якості освіти вжито низку заходів", йдеться у повідомленні Міносвіти.

Зокрема, у центрі оновили штат ІТ- підрозділів та підрозділу, що відповідає за інформаційну безпеку, розмежували функції розробників ПО Інформаційно-телекомунікаційної системи центру, її користувачів та адміністратора системи безпеки.

Також було забезпечено роботу програмно-апаратного комплексу безпосередньо у приміщеннях центру. Фахівці впроваджують комплексні системи захисту інформації в ІТС та у підсистемах у регіонах.

За даними міністерства, підготовка до ЗНО-2016 року відбувається згідно плану.

21 липня 2015 року правоохоронці провели обшуки в Центрі оцінювання знань і на квартирах голови Українського центра якості оцінювання освіти Ігоря Лікарчука та його першого заступника Володимира Винника.

У ГПУ стверджують, що керівники Українського центру оцінювання якості освіти на прохання третіх осіб змінювали дані про результати зовнішнього незалежного оцінювання.

Водночас міністр освіти Сергій Квіт заявив, що знає Лікарчука як порядну людину.

Лікарчук заявляв, що причина проведення слідчих дій – помста за результати зовнішнього оцінювання: "Багато дітей відомих, багатих і впливових людей не стануть студентами цього року".

У Міністерстві освіти повідомили, що у Лікарчука під час обшуку вилучили дві ручки і чашку, а у Винника – 5 тисяч гривень, плюс комп'ютери і телефони.

У ГПУ ж заявили, що під час обшуків у Центрі оцінювання якості освіти, а також за місцем проживання його співробітників знайдено 130 тисяч доларів.

22 липня Кабмін відсторонив Лікарчука від виконання обов'язків директора Центру оцінювання якості освіти до завершення розслідування.

17 вересня Лікарчук подав у відставку.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні