Тест

"Закрийте рот, ви мене дістали": у київській школі скандал через поведінку вчителів. Документи. Аудіо

Про ситуацію у закладі, який знаходиться у самому центрі столиці, "Українській правді. Життя" розповіли батьки школярів.

17 березня вони подали кілька скарг.

Перша – директорові на вчителів зарубіжної літератури та основ здоров’я "за жорстке, негуманне ставлення до дітей і казарменні методи виховання, приниження їхніх особистостей".

Наталя та її син – вимушені переселенці з Криму. Вони виїхали до Києва у квітні 2014 року, одразу після псевдореферендуму.

Хлопець пішов до школи, яка була найближче до нового дому. Наталя розповідає, що у школі пішли їм назустріч і прийняли до 4 класу, де процес адаптації проходив добре.

У цьому навчальному році хлопець перейшов до 5А класу, і викладала у нього вже не одна вчителька, а різні учителі.

Згодом він почав скаржитись на головний біль після уроків, бо вчитель кричить, а потім зовсім відмовився йти на урок.

78-ма київська школа біля Олімпійського стадіону. Фото interesniy-kiev.livejournal.com

"Перед 8 березня моя дитина сказала мені: не води мене до школи, я не можу там сидіти. Він став сонним і не міг займатись із репетитором з англійської мови", підтвердила Наталя, мама п’ятикласника.

Схожі проблеми були і у інших учнів класу. Як повідомила Ольга, мама одного з хлопців, – її син ще минулого року мав проблеми зі здоров’ям через стосунки із іншою вчителькою.

Батьки ініціативної групи вирішили записати те, що відбувається у школі, і надали "Українській правді. Життя" аудіозаписи, зроблені дітьми під час уроків.

На них чутно, як вчитель основ здоров’я кричить комусь із учнів: "Ты нормально себя чувствуешь с самого утреца? Тогда если ты не знаешь, я тебе расскажу. Когда входят в кабинет с утреца, говорят: доброе утро, извините за опоздание. А не вошел и рычишь, как ненормальный".

"Если первый урок у 5А класса, значит, день уже не удался", – каже на записі педагог.

Вчителька також використовує фрази "закрыли рты" і "я не давала тебе слова".

Її колега, вчителька зарубіжної літератури, грубо командує дітям "Встали!", зізнається їм "Если бы вы только знали, как вы меня достали" і звертається до учня "рот свой закрой".

За словами мам учнів Наталі та Ольги, батьківські зібрання у школі не проводились з вересня, а на їхні прохання влаштувати позачергові класний керівник та адміністрація відповідали мовчанням, тож владнати ситуацію не вдавалося.

Тепер вони вимагають відсторонити цих учителів від роботи з 5А.

У свою чергу директор школи Світлана Гаєва заявила, що після прослуховування аудіозаписів було прийнято рішення перевести викладачів до іншого класу.

"Ці вчителі у цьому класі викладати не будуть. Вони попереджені і у своїх пояснювальних записках пообіцяли таким чином з дітьми більше не спілкуватись".

За словами директорки, школа збирала колектив, який обговорював ситуацію: "Вчителі на зборах самі говорили, що вони неправі, і підірвали свій авторитет".

Рішення про дисциплінарне стягнення повинне прийняти Печерське районне управління освіти, до якого звертається директор школи.

[L]"Методи спілкування мене не влаштовують, про це я повідомила начальника управління освіти Печерського району з поданням про винесення догани вчителям, які неправильно себе поводять у спілкуванні з дітьми".

На запитання про те, що могло спричинити таку поведінку вчителів, Гаєва пояснила, що перевтома, погіршений стан здоров’я і особисті обставини могли стати поштовхом до неврівноваженості.

Відсутність класних зборів у 5А з вересня Гаєва виправдовує карантином: батьки не погоджувались приходити, бо хворіли і діти, і вони самі, на лікарняному також була класний керівник. Мовляв, навіщо розносити інфекцію чи збирати лише 4-5 осіб.

Натомість батьки ініціативної групи наполягають, що про збори вони просили неодноразово, але їх ігнорували.

Друга скарга на ім’я директора школи №78 стосувалась тарганів, які, за словами дітей, бігають у школі, цвілої води у шкільному басейні та частих випадків появи педикульозу (вошей) серед учнів.

"В кабінетах, де навчаються діти, знову з’явились таргани. Майже кожного дня їх бачать на підлозі, на дошці, на стінах. На минулому тижні велику кількість тарганів наші діти бачили в стакані з водою на уроці малювання".

"В шкільному басейні почастішали випадки появи бородавок на ногах у дітей. Вода непрозора, місцями цвіте", – скаржаться батьки.

На території школи №78, Київ. Фото the-city.kiev.ua

Звинувачення у антисанітарії керівництво школи відкидає і посилається на останню санітарно-епідеміологічну перевірку, яку нібито нещодавно провели. Директор обіцяла повідомити дату перевірки, однак у наступні три дні зв'язатися з нею не вдалося.

"Я ці факти можу спростувати, до нас регулярно приходить санітарно-епідеміологічна служба, нас контролюють. Проби води ми здаємо також, є механізм для її очистки. Працюють медсестри, і проблем з водою немає", запевняє керівник школи.

Вона також розповіла, що кожні канікули приміщення школи обробляють від тарганів. "Але всі живі люди, ми можемо принести щось у школу. Ми з цим боремося".

Стосовно ж педикульозу, керівник навчального закладу не визнає розповсюдження інфекції.

"Ніякої епідемії педикульозу у нас немає. Якщо й є поодинокі випадки, то з цими батьками і дітьми працюють, але є поняття лікарська таємниця. Облік ведеться у медичної сестри".

Як стало відомо "Українській правді. Життя", вдень 28 березня у школі розпочалася санітарна перевірка.

Третю скаргу батьки направили стосовно викладача математики, яка, за їхніми словами, виставляє у класний журнал дітям оцінки, котрі суперечать зошитам і виконаним завданням.

"Низький рівень навчання учнів, відсутність у них знань. Невідповідність оцінок по виконаним роботам. Проведення контрольних робіт без підготовки та попередження, а також за новими темами, які учні ще не проходили", – лише кілька пунктів зі скарги.

[L]Ці дані у школі обіцяють перевірити, тож створили робочу групу вчителів-математиків. Щоправда, увійдуть туди колеги вчительки.

"Коли вийдуть з канікул діти, ми переглянемо контрольні і домашні зошити, щоб усе це можна було співставити. Якщо є такі аргументи, будемо їх вивчати", запевнила Світлана Гаєва.

Відповісти на усі скарги батьків директор обіцяла вже через 10 днів після їх подання, тобто на початку нової навчальної чверті 28 березня.

Наразі батьки школярів вже звернулися до адміністрації президента та уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Вони не вірять, що зможуть самостійно владнати конфлікт із керівництвом школи.

Окрім того, матері бояться за подальшу долю дітей у школі, адже, за їхніми словами, решту учнів класу і їхніх батьків завучі вже налаштовують проти "бунтівників", які наважилися писати скарги і оприлюднювати факти порушень.

Для збільшення натисніть на фото
Для збільшення натисніть на фото
Для збільшення натисніть на фото
Для збільшення натисніть на фото
Для збільшення натисніть на фото
Для збільшення натисніть на фото
Для збільшення натисніть на фото
Для збільшення натисніть на фото
Для збільшення натисніть на фото

Тетяна Ушиніна, "Українська правда. Життя".