Літак на сонячних батареях за три доби перелетів Тихий океан. Фото. Відео

— 25 квітня 2016, 12:35

Пілот Бертран Піккард був за штурвалом літака Solar Impulse 2. Він здійснив одиночний політ без зупинок та палива — подорож тривала 62 години.

Літак приземлився на величезний тент, встановлений командою проекту у Сан-Франциско, повідомляє Mashable.

Піккард та його колега — пілот-швейцарець Андре Боршберг по черзі керують літаком з того часу, як здійняли машину у небо у березні 2015 року заради навколосвітньої подорожі.

Вони розпочали переліт у столиці ОАЕ Абу-Дабі, здійснили зупинки в Омані, М'янмі, Китаї, Японії та на Гаваях.

Переліт над Тихим океаном був найризикованішим з усіх польотів Solar Impulse 2, адже у пілотів не було можливості сісти на землю у разі екстреної ситуації.

Раніше дорогою з Японії до Гаваїв система сонячних батарей літака перегрілася, тож пілоти були змушені деякий час лишатись на острові.

Ідеальна швидкість машини становить близько 28 миль на годину чи 45 км на годину, однак вона може подвоюватись протягом дня, коли сонячні промені гріють найсильніше. Літак, вкритий вуглецевим волокном, важить понад 5 тисяч фунтів (близько 2267 кг) — це вага середньої вантажівки.

Крила літака ширші за крила Боїнга 747, їх оснащено 17 тисячами сонячних батарей, котрі живлять пропелери та зарядні пристрої. Вночі машина рухається за рахунок накопиченої вдень енергії.

Solar Impulse 2 здійснить ще дві зупинки у Сполучених Штатах перед тим, як злетить над Атлантичним океаном і прямуватиме до Європи чи Північної Африки.

Проект було засновано у 2000 році, його орієнтовна вартість — 100 млн доларів. Він звертає увагу людства на важливість джерел відновлювальної енергії та духу інновацій. Така подорож поки комерційно непрактична, однак закладає підвалини майбутнього авіабудівництва.

Реклама:

Головне сьогодні