Зникло п'ять островів Соломонового архіпелагу

— 10 травня 2016, 10:46

Австралійські дослідники переконані, що це відкриття – перше справді наукове підтвердження впливу кліматичних змін на узбережжя акваторії Тихого океану, повідомляє The Guardian.

Ці острови були частиною Соломонового архіпелагу, де за останні 20 років науковці спостерігали щорічне зростання рівня води на 10 мм. Про це йдеться у травневих наукових записках журналу Environmental Research.

Розмір зниклих островів сягав від 1 до 5 гектарів. Люди на них не жили.

Соломонові острови. Фото allwaysdive.com.au

Великі ділянки на інших шести островах архіпелагу також нині покриті водою, на двох із них океан зруйнував поселення, тож місцевих мешканців довелося евакуювати.

Один із них – Нуатамбу – був домівкою для 25 родин. Половину його території було втрачено з 2011 року. Дехто з мешканців переїхав на сусідній, вулканічний та вищий острів.

Розташування острову Нуатамбу, половина території якого вже непридатна для життя

На Соломонових островах, де їх кілька сотень, мешкає 640 тисяч осіб.

Для дослідження науковці використовували аерофотознімки та супутникові зображення з 1947 року, а також радіовуглецевий аналіз віку дерев.

Так чи інакше, владі варто замислитись про відселення людей, ажде далі ситуація лише погіршуватиметься, передбачають науковці.

Соломонові острови разом із іншими 174 націями є підписантами всесвітнього кліматичного договору, укладеного у квітні в Парижі. Цей документ покликаний об'єднати зусилля міжнародної громадськості заради порятунку Землі від незворотних кліматичних змін.

Реклама:

Головне сьогодні