В Україні проведуть кампанію з утилізації ламп, які містять ртуть. Куди здавати

— 12 травня 2016, 14:43

Тимчасові пункти збору працюватимуть 27 травня з 13.00 до 21.00 години, 28 і 29 травня — з 11.00 до 19.00, повідомляють організатори акції.

Здати люмінесцентні джерела світла можна буде у торговельних центрах однієї з мереж гіпермаркетів. Адреси пунктів прийому можна буде переглянути тут.

Всесвітня організація охорони здоров’я зараховує ртуть до токсинів, найбільш загрозливих для навколишнього середовища та здоров’я людини.

"Отруєння ртуттю може відбутися не лише під час прямого контакту з її парами в разі розбиття люмінесцентної лампи, а й за умови споживання молока та м’яса корів, яких випасали поблизу полігонів та звалищ, куди хаотично звалюються лампи, а також у багатьох інших випадках, наприклад, через ґрунт, воду", — повідомляють представники програми розвитку ООН, глобального екологічного фонду "Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення" і благодійного фонду Maxus.

Вони зазначають, що відпрацьовані лампи зі ртуттю підлягають спеціальній утилізації – їх не можна викидати у звичайні контейнери для сміття.

"Лише один грам ртуті у навколишньому середовищі забруднює 200 тисяч кубічних метрів води та 3 млн кубічних метрів повітря. До того ж, ртуть накопичується в корінні рослин і дерев, грибах, водоростях та рибі", — додають організатори кампанії.

"Однак, навіть усвідомлюючи важливість правильної утилізації люмінесцентних ламп, українці нерідко стикаються з проблемами, оскільки нині в державі фактично відсутня система пунктів збору таких ламп від населення", — стверджують фонди.

У пунктах прийому світильників зі ртуттю фахівці обіцяють порадити, як підібрати світлодіодні (LED) лампи та світильники високої енергоефективності, які є екологічно чистими джерелами світла.

Реклама:

Головне сьогодні