Фігурні числа і 3D моделі: українці взяли нагороди на конкурсі молодих вчених у США

— 17 травня 2016, 12:24

Нашим учасникам вдалося прорватися у трійку найкращих у категоріях "Математика" та "Програмування систем", повідомляє прес-служба Міністерстві освіти і науки.

Фіонг Ань Чан з Черкас та Олександр Бузін із Києва також одержали спеціальний приз конкурсу.

"Фіонг Ань Чан презентувала проект, присвячений фігурним числам. Науковець досліджувала властивості фігурних чисел і змогла вивести формулу для знаходження спільних елементів двох їх послідовностей. Тема властивостей фігурних чисел цікавила багатьох іменитих математиків, серед яких Фермі, Ейлер, Коші. Одержані результати можуть бути використані в різних сферах наук: криптографії, комп’ютерних науках, біоінженерії, нанофізиці", — йдеться у повідомленні Міносвіти.

Фото прес-служби МОНу

На відео, яке презентує проект з фігурними числами, Фіонг Ань Чан розповідає, що вона є ученицею 11 класу Черкаського фізико-математичного ліцею.

Тим часом робота Олександра Бузіна "Інтернет-бібліотека для моделювання об’єктів у просторовому вимірі" є розробкою нового фреймворка, що дозволяє створювати 3D-об'єкти для відображення в інтернет-браузерах.

"Така технологія стане в нагоді як інженерам, так і фахівцям з контенту (наприклад, веб-дизайнерам, маркетологам, журналістам)", — повідомляють у відомстві.

На сайті українського етапу конкурсу вказано, що Олександр Бузін навчається у київському ліцеї №241, а його розробка є вкрай практичною.

Українські школярі здобули нагороди на міжнародному конкурсі молодих вчених. Фото isef.in.ua

На цьогорічному конкурсі Intel ISEF 2016 Україну представляли 7 фіналістів – переможців всеукраїнських конкурсів IntelТехно та IntelЕко.

Загальний призовий фонд міжнародного конкурсу становить чотири мільйони доларів — він був розподілений серед 600 фіналістів, які представили проекти у 22 категоріях.

Головну нагороду імені Гордона Мура (засновника Intel) одержав 18-річний канадський мікробіолог Хан Джі Вонг. Він вигадав, як здешевити технологію, котра дозволяє отримувати електроенергію у процесі переробки бактеріями органічних відходів.

Реклама:

Головне сьогодні