Тест

50% випускників зможуть вcтупити на бюджет

Серед них 217 000 зможе вступити на денну форму навчання, йдеться на сайті МОНу.

Держзамовлення для технічних та аграрних спеціальностей, а також ВНЗ, які підпорядковуються Міноборони та МОЗу збільшили на 12,3%.

Це було зроблено через потребу у військових та медичних кадрах у зв'язку із військовим конфліктом на території України.

Збільшення частки держзамовлення на ІТ-спеціальності міністр освіти і науки Лілія Гриневич пояснила розвитком високотехнологічного бізнесу в Україні.

Для решти вишів воно було зменшено на 6% порівняно з минулим роком.

Таке скорочення пов'язане з меншою кількістю школярів.

[L]За даними Держстату, кількість випускників, що отримали атестат про повну загальну середню освіту в 2016 році, без урахування окупованих та непідконтрольних територій, скоротилася приблизно на 7% (на 18 000 осіб).

"Таким чином, складається ситуація, що орієнтовно 50% випускників шкіл зможуть претендувати на місця за кошти бюджету. Це достатньо оптимістична інформація для наших абітурієнтів. Для них є реальний доступ за конкурсом до вищої освіти", – зазначила Лілія Гриневич.

Також цього року збільшилося держзамовлення на освітньо-кваліфікаційний рівень "магістр" для випускників бакалаврату.

Обсяг прийoму держзaмoвлення нa підгoтoвку фaхівців зa oсвітньo-квaліфікaційним рівнем "мoлoдший спеціaліст" становить 67 500 oсіб, "бaкaлaвр" – 90 700, "спеціaліст" – 42 900, "мaгістр" – 60 000.

"У 2016 році збільшується цифра по магістрах у зв’язку з тим, що в цьому році випустилося значно більше бакалаврів, ніж минулого – це "вікові хвилі". Таким чином, ми повинні були розширити кількість бюджетних місць для магістрів", – пояснила Лілія Гриневич.