Тест

Абітурієнти з Криму і Донбасу можуть вступати без ЗНО

Ці школярі були в нерівних умовах щодо підготовки до ЗНО порівняно з випускниками, які навчаються в Україні, тому для них розробили спеціальні можливості, йдеться на сайті Міносвіти.

Випускники шкіл анексованого Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей могли складати ЗНО, для цього були впроваджені дві додаткові сесії.

Якщо вони не склали ЗНО, є інший варіант – йти на вступні випробування до спеціально обраних вишів. Їхній перелік можна завантажити.

"Для кримчан є 12 вищих навчальних закладів у 7 містах України. В цих вишах відкриті центри "Крим–Україна".

Абітурієнти подають до цих навчальних закладів освітню декларацію, в якій вказують здобуту освіту. Також вони мають скласти українську мову та історію України, щоб довести, що готові навчатися в українських навчальних закладах", – розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

[L]Далі кримчани можуть складати іспити відповідно до обраної спеціальності.

Схожа процедура діє також для дітей з непідконтрольних територій Донбасу.

Вони мають можливість подаватися через освітні центри, які називаються "Донбас-Україна" та вступати до евакуйованих вишів з Донбасу, а також ВНЗ, що знаходяться на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей.

"Рівень квот для вступу на державне замовлення за іспитами в обраних університетах не може перевищувати 30% від загального обсягу держзамовлення.

Квоти для абітурієнтів з Криму та Донбасу не утискатимуть права звичайних вступників.

Максимальний рівень квоти приблизно дорівнює відсотку, на який може бути збільшено державне замовлення у виші, якщо він користуватиметься особливою популярністю у студентів", – пояснив директор департаменту вищої освіти Олег Шаров.

Вступна кампанія триватиме до 27 липня.