Учені розповіли, як утворюються найцінніші алмази

— 16 грудня 2016, 17:00

Рідкісні алмази відрізняються і вражаючою чистотою, і великими розмірами, і, звичайно, високою вартістю, пише Naked Science.

Саме через високу вартість вченим дослідити алмази вдається рідко. До сих пір у мінералогів не було однозначного уявлення про те, як і в яких умовах з'являються такі камені.

Лише нещодавно Евану Сміту і його колегам вдалося проаналізувати подібні алмази, отримавши доступ до величезного потоку коштовних каменів, які проходять експертизу в гемологічного інституті у Нью-Йорку.

В цілому вчені розглянули 53 алмази, які належать до II типу і містять виключно малі домішки атмосферного азоту, що робить камені особливо чистими.

У структурі 38 з них вдалося розглянути найдрібніші включення аморфного вуглецю, графіту, який тонким шаром покривав мікроскопічні гранули никелево-залізного сплаву.

В інших 15 каменях включення містили сілікатсодержащіе мінерали, такі як гранат. Крім цього, в числі домішок вчені відзначили метан і водень.

Науковці роблять висновок, що таку комбінацію речовин могли зберегти камені, які утворилися в розплавленому матеріалі, що містить залізо, нікель, вуглець, сірку і ряд слідів речовин.

Реклама:

Головне сьогодні