7 порад європейських експертів, які перевірили стан науки в Україні

— 20 грудня 2016, 15:20

Ключові поради, отримані від фахівців публікує МОН.

Зокрема, йшлося про 7 меседжів звіту:

1. Науково-технологічна та інноваційна система України потребує сміливої реалізації амбітних реформ, спрямованих на підвищення її ефективності та впливу. Ці реформи мають спиратися на твердий намір Уряду виконати свої зобов’язання щодо збільшення фінансування цієї системи.

2. Країна повинна "внести інновації у свій шлях до зростання", розробивши міжвідомчу Стратегію розвитку науково-технологічної та інноваційної системи.

[L]3. Наука в Україні повинна забезпечувати переваги та вигоди для суспільства та економіки.

4. Потрібно терміново ухвалити необхідні для визначення пріоритетних завдань України в науково-технологічному та інноваційному секторі рішення. Їх вироблення має спиратися на передовий світовий досвід.

5. Установи, принципи фінансування та процедури функціонування у науково-технологічному й інноваційному секторі потребують докорінної інституціональної перебудови.

6. Україні слід упевнено рухатися на шляху інтернаціоналізації та відкриття світові її науково-технологічної та інноваційної системи.

7. Уряд та академічне й інноваційне співтовариство зобов’язані взяти на себе відповідальність та інформувати суспільство про розпочаті реформи науково-технологічної та інноваційної системи та їхні позитивні результати для країни.

"Ключові меседжі європейських експертів дають важливий аргумент у полеміці з тими людьми в системі української влади, які не розуміють значення науки, розцінюють її виключно як витратну сферу, де можна проводити чергові бюджетні скорочення", – заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Експерти радять "серйозно взятися" за злиття університетів, реальне забезпечення фінансової самостійності ВНЗ і наукових установ тощо.

Експерти радять "серйозно взятися" за злиття університетів, реальне забезпечення фінансової самостійності ВНЗ і наукових установ. Фото Фото alexraths/Depositphotos

Важлива частина рекомендацій звіту стосувалася Національної академії наук. Увага до НАН зрозуміла – адже, з одного боку, в ній зосереджено найголовніші наукові школи, з іншого – Академія отримує понад половину видатків Державного бюджету на науку.

Реклама:

Головне сьогодні