Патріарх Алексій ІІ вів щоденник

— 8 грудня 2008, 11:13

Про це розповів керівник прес-служби Московської патріархії священик Володимир Вігілянський. Останні чотири роки він тісно спілкувався з патріархом і жив по сусідству, повідомляє УНІАН з посиланням на РІА "Новости".

"Він (Алексій ІІ) мені якось показував свій щоденник, який вів щодня", - сказав Вігілянський.

"Ви не можете уявити собі кількість цих зошитів", - додав священик, уточнивши, що йдеться про десятки.

За деякими даними, Алексій Другий вів щоденник з тієї миті, як став патріархом, тобто не менше 18 років. Як повідомляє "Інтерфакс", питання про публікацію щоденників патріарха вирішуватиме вище церковне керівництво.

"Зазвичай після смерті видатної людини його щоденники публікуються, якщо немає строгого заповіту їх не публікувати", - повідомив в інтерв'ю агентству професор Московської духовної академії диякон Андрій Кураєв.

За словами іншого джерела агентства, у Алексія ІІ були добрі та довірчі стосунки з багатьма політиками.

[L]Тож "питання про публікацію щоденників патріарха є більш ніж делікатним, адже багато політиків, які тісно спілкувалися з Алексієм II, знаходяться на керівних посадах, інші, навіть будучи у відставці, активно впливають на політику".

Долю інших особистих речей і церковних документів Святійшого вирішує Комісія з прийому майна померлого, створена у суботу на позачерговому засіданні Священного Синоду.

Головою комісії призначений архієпископ Володимирський і Суздальский Євлогій. До її складу ввійшли архієпископ Ярославський і Ростовський Кирило, єпископ Дмитрівський Олександр, керівник загального відділу Московської патріархії протоієрей Володимир Диваков і настоятель храму Сімеона Столпника на Поварський протоієрей Сергій Нікітін.

За статутом, церковне майно, яке має патріарх з огляду на своє положення і посаду, є власністю РПЦ, а особисте майно патріарха "успадковується відповідно до закону".
Реклама:

Головне сьогодні