Марихуана підвищує ризик захворіти раком яєчок

— 9 лютого 2009, 18:12

Американські дослідники встановили зв'язок між виникненням цього захворювання та вживанням марихуани. Виявилось, що у чоловіків, що регулярно покурюють коноплі ймовірність виникнення раку яєчок на 70% вища у порівнянні з тими, хто відмовляється від кайфу курнути.

У тих, хто курить цей наркотик щонайменше раз у тиждень, ризик взагалі удвічі більший, повідомляє The Independent з посиланням на опублікований у журналі Cancer звіт про дослідження американських учених.

Більше того, марихуана призводить до найагресивнішої форми цього захворювання.

У рамках дослідження було проведене опитування 369 чоловіків у віці від 18 до 44 років, що страждають від раку яєчок у даний момент, і 979 представників сильної статі, що ніколи ним не хворіли.

Як пише видання, навіть врахувавши інші відомі фактори ризику виникнення захворювання (тютюнопаління, вживання алкоголю, спадковість), зв'язок між курінням марихуани та виникненням раку яєчок був очевидний.

"Молодь має пам'ятати, що, по-перше, ми поки що знаємо дуже мало про довгострокові наслідки куріння марихуани, особливо у великій кількості. По-друге, наше дослідження показало, що одним з негативних впливів куріння може бути рак яєчок", - цитує слова Стівена Шварца видання The Daily Mail.

Він є лікарем-епідеміологом у Центрі дослідження раку ім. Фреда Хатчінсона в Сіетлі, під чиїм керівництвом було провдене дане дослідження.

За його словами, наступним кроком буде більш ретельне вивчення клітин в яєчках. Вчені хочуть зрозуміти, чи є в них рецептори, які реагують на хімікати, які містяться в марихуані.

Експерт з британського спеціалізованого онкологічного центру (Cancer Research UK) Генрі Скоукрофт заспокоює, що дослідження не репрезентативне, оскільки вибірка вкрай мала і результат дослідників має бути підтверджений у більш масштабному дослідженні.

Реклама:

Головне сьогодні