Помер письменник Йосиф Бург

— 11 серпня 2009, 09:09

Про це повідомляє ЗІК.

Його творчість - проза, поезії, есе - відома далеко за межами України і видавалася практично у всіх країнах, де цінується єврейська культура.

Книжки новел Йосифа Бурга "Над Черемошем", "Отрута", "Життя продовжується", "Перегук часів", "Припізніле відлуння", "Квіти і сльози" окремими виданнями виходили в ФРН, Австрії, Ізраїлі, Італії, перекладені майже на всі європейські мови.

До свого 95-річного ювілею Йосиф Бург видав дві нові книги - "Дев'ять" німецькою мовою та "Зустрічі" на ідиш.

Літературна праця Йосифа Бурга відзначена низкою престижних міжнародних нагород, зокрема ізраїльською Премією Сегала в галузі літератури 1992 року. Йосиф Бург - володар найвищих відзнак багатьох європейських держав за заслуги у розвитку культури і взаєморозуміння між народами, Почесний громадянин Чернівців.

До 90-річчя письменник був удостоєний золотої великої відзнаки "За заслуги перед Австрійською Республікою".

Йосиф Бург народився 30 травня 1912 року в одному з культових центрів хасидизму на Буковині - містечку Вижниці, яке на той час майже на 90 відсотків було заселене євреями. Закінчив факультет німецької філології Віденського університету (Австрія).

З 1934 року Йосиф Бург редагував у Чернівцях єврейську газету "Черновіцер блетер" ("Чернівецькі листки"), яка була закрита румунською владою 1937 р. Наприкінці 30-х - на початку 40-х з'являються друком його перші твори на ідиш - "Із-над Черемоша" та інші.

З кінця 80-х Йосиф Бург активно включився у відродження національного життя єврейської громади Чернівців. Він очолив Товариство єврейської культури ім. Е.Штейнбарга. Наприкінці 1990 р. Товариство почало видавати закриту у 1937 році газету "Черновицкие листки". Її редактором від того часу став Бург.

Реклама:

Головне сьогодні