Спадкові хвороби лікуватимуть пересадкою ДНК?

— 27 серпня 2009, 12:43

Метод покликаний допомогти жінкам, що є носіями несприятливих генів, повідомляє The Times. Ідея полягає в тому, щоб заміняти дефектні мітохондрії - структури, що живлять клітину енергією - здоровими донорськими.

Вроджені вади зустрічаються в однієї на 6500 дітей. Здебільшого дефекти мітохондрій майже не мають негативного впливу, але деякі викликають важкі пороки і ураження серця, мозку, м'язів і печінки, а також рак, діабет, сліпоту і глухоту.

Мітохондрії ембріона містять ДНК його матері, а отже можуть переносити мутації.

Метод незвичний тим, що в дитини з пересадженими мітохондріями будуть гени трьох батьків: батька, матері і жінки-донора здорових мітохондрій. Причому ці гени, введені штучним шляхом, будуть передаватися майбутнім поколінням, пояснює газета.

Керівник дослідження Шухрат Міталіпов з Oregon National Primate Research Centre назвав метод виправданим, тому що іншого реалістичного виходу просто немає.

За його словами, вчені планують допомагати тільки пацієнтам, що ризикують передати своїм нащадкам дефектні гени. Результати дослідження опубліковані журналом Nature.

На думку Міталіпова, адаптувати метод до людей можна усього за кілька років, якщо влада дозволить досліди з яйцеклітинами людини.

За матеріалами InoPressa

Реклама:

Головне сьогодні