Європейців визнали найбільшими солодкоїжками у світі

— 3 серпня 2009, 15:48

Дослідження складалося з двох частин - експериментальної та біоінформатичної. У ході першої частини 144 добровольцям різної національності пропонувалося оцінити солодкість цукрових розчинів, повідомляє Лента.ру з посиланням на опубліковані підсумки роботи на ScienceNOW

Вміст сахарози варіювався від 0 до 4 відсотків. Виявилося, що найбільша чутливість до солодкого залежить від наявності в геномі "піддослідних" двох певних варіантів гена Tas1r3. Цей ген кодує смаковий рецептор, відповідальний за сприйняття солодкого смаку.

Аналіз генетичних баз даних, які містять інформацію про 1050 людей з різних країн, показав, що європейці в основному мають обидва варіанти Tas1r3. У вихідців з Азії і Близького Сходу "солодкі" гени представлені значно менше. Рідше всього варіанти Tas1r3 зустрічалися в африканців.

Автори вважають, що підвищена чутливість до солодкого була необхідна древнім жителям Європи для виживання.

Продукти, які містять цукор відрізняються високою калорійністю, що дуже важливо для жителів холодних регіонів. Здатність впізнавати "правильну" їжу дозволяє поліпшувати якість раціону.

При цьому велика частина цукровмісних рослин виростають у тропіках і південніше, тому мешканцям цих широт не обов'язково мати підвищену чутливість до солодкого.

Реклама:

Головне сьогодні