Науковці порахували ціну людського щастя та горя

— 23 листопада 2009, 17:10

Упродовж восьми років він спостерігав за особистим життям 10 тисяч австралійців, які мали оцінювати рівень своєї щасливості від тієї чи іншої життєвої ситуації за шкалою від 0 до 10.

За економічною термінологією, Фріжтерс, визнаний одним з найкращих економістів у світі віком до 40 років, назвав це підрахунком "психічних витрат" і "психічних пільг", повідомляє "Німецька хвиля".

З'ясувалося, що сума, в яку "обходяться" ті чи інші події, напряму залежить від статі опитуваного. Так, наприклад, виявилося, що чоловіки переживають і радість, і смуток гостріше, ніж жінки.

Приміром, якщо справа доходить до розлучення, це "спустошує" чоловіка настільки, ніби він щойно втратив понад сто тисяч доларів. Жінку ця подія травмує значно "дешевше" - всього на вісім з половиною тисяч. Така ж тенденція й з весіллями. Для чоловіка одруження рівнозначне плюсові у майже 30 тисяч доларів, для жінки - лише 15 тисяч.

Радість від народження дитини у чоловіка рівносильна одержанню 30 700 доларів, у жінки - трохи більше восьми тисяч. Смерть дитини чи партнера у чоловіка прирівнюється до втрати 590 тисяч доларів, у жінки - мінус у 123 тисячі.

Фріжтерса не дивує така різниця. "Втрати мають значно більший вплив на людину, аніж прибутки", - стверджує економіст.

Цікаво, що переїзд сприймається жінками приблизно так само, як прибуток у дві тисячі доларів, а от для чоловіка це навпаки - збитки на 10 тисяч.

Таку різницю в оцінці чоловічих та жіночих переживань дослідники пояснюють не меншою емоційністю представниць прекрасної статі, а просто різним ставленням чоловіків і жінок до грошей. Відповідно й грошовий еквівалент емоцій різний.

Раніше схожі підрахунки здійснювали британські дослідники Стів Генрі і Девід Альбертс. У книзі "Насправді ви багаті, просто поки що про це не знаєте" вони оцінили позитивні емоції від фрази "я люблю тебе" у майже 200 тисяч доларів.

Реклама:

Головне сьогодні