Жінки сивіють не через стрес, а через...

— 1 грудня 2009, 18:01

Група вчених компанії Unilever вивчила 200 пар мешканок Данії - ідентичних та неідентичних близнюків у віці від 59 до 81 року.

Між ідентичними близнюками - генні коди яких однакові - вчені різниці майже не виявили, тоді як між неідентичними близнюками відмінності були набагато більш помітні.

Як випливає з дослідження, результати якого представлені в журналі PLoS One, також в основному від генів залежить і втрата волосся, повідомляє ВВС.

При цьому, однак, з'ясувалося, що облисіння тім'яної частини пов'язано з факторами екології і способу життя.

Як зауважив голова дослідження доктор Девід Ганн, висувалося чимало теорій з приводу різної інтенсивності посивіння, проте жодна з них не підкріплена надійними науковими даними.

За його словами, "дослідження дозволяє заглянути в причини сивини у жінок". "За отриманими даними, екологічні фактори відіграють у цьому набагато менш істотну роль, ніж вважалося раніше", - заявив Ганн.

"Результати нашої роботи показують, що незалежно від того, наскільки важке і сповнене стресів життя жінки, вирішальний вплив на посивіння належить іншим, більш потужним факторам", - каже дослідник.

Доктор Ніна Гоуд, член Британської асоціації дерматологів, розповідає, що і в ході попередніх досліджень не було виявлено чітких зовнішніх факторів, які б пояснювали, чому деякі люди сивіють набагато раніше, ніж їх родичі.

"Це означає, що в більшості випадків причина посивіння пояснюється не зовнішніми впливами, а генетичними факторами, що не піддаються нашому контролю. А власне спосіб життя не чинить помітний вплив на те, як рано і як сильно людина сивіє", - говорить доктор Гоуд, хоча обмовляється, що і у цього правила є винятки.

Реклама:

Головне сьогодні