Самотністю можна заразитися - вчені

— 2 грудня 2009, 10:09

Дослідники з Чикагського, Гарвардського та Каліфорнійського університетів встановили, що самотні люди схильні "заразити" своїми поглядами на життя інших людей, повідомляє The Telegraph з посиланням на статтю у Journal of Personality and Social Psychology.

У своєму дослідженні вчені проаналізували дані десь 5 тисяч жителів міста Фреймінгем у штаті Массачусетс.

На основі отриманих даних було побудовано графічну схему мережі взаємостосунків між людьми, яка містила повідомлення людей про втрату друзів та самотність.

Виявилося, що з часом самотні люди втрачають соціальні контакти та рухаються до периферії. Паралельно з цим вони "заражають" самотністю своїх знайомих.

"Ми виявили, що має місце надзвичайна структура інфекції, яка змушує людей рухатися до периферії соціальної драбини, коли вони стають самотніми", - пояснив провідний науковий співробітник з відділу психології в університеті Чикаго доктор Джон Качіоппо.

Він зауважив, що ризик стати самотнім більше залежить від змін у стосунках з друзями, ніж з родичами.

Крім того, виявилося, що саме жінки більше схильні до "зараження" самотністю. Оскільки представниці слабко статі частіше потребують емоціональної підтримки, ніж чоловіки.

За словами Качіоппо, соціальні стосунки можна порівняти зі шматком тканими, яка з часом починає обтріпуватися по краям: самотні люди, немов нитки відокремлюються від соціуму.

"Оскільки самотність пов'язана з різними психічними та фізичними захворюваннями, які можуть скоротити життя, важливо, щоб самотнім людям допомогли відновити стосунки з їхньою соціального групою, перш ніж вони почнуть рухатися на периферію", - пояснив науковець.

Реклама:

Головне сьогодні