Мері Поппінс по-українськи: після 40 вже пізно

Няні, гувернантки доглядальниці та домогосподарки найменше відчули вплив кризи, констатують в агентствах по підбору персоналу. Проте, хоч такі послуги і користуються найбільшим попитом, співвідношення між попитом та пропозицією становить 20% до 80%.

Та попри такі дані, знайти підходящу няню доволі важко. Деякі мами на пошуки заміни себе для дитини витрачає не один місяць і переглядає не один десяток претенденток.

Найкраще - садочок

У вихованні дитини нянею є свої плюси й мінуси, зауважує доктор психологічних наук Іван Бех. Взагалі малечі варто відвідувати дитячий садочок, але якщо батьки вирішують інакше, це їхнє право.

"Дитині потрібна інша дитина, тобто дитсадок, якщо в ньому нормально організоване життя. Там відбуваються перші соціальні контакти, перші прояви симпатії чи антипатії. Що краще? З погляду загальної безпеки - няня, а з погляду загального розвитку - садочок," - переконує психолог.

Киянка Леся, мати трьох дітей, віддавати дітей до садочка не хотіла, а на пошуки няні витратила не один місяць. За словами жінки, у хорошої няні органічно мають поєднуватися професійні і людські якості. А найвища оцінка її здібностей - це любов і повага з боку дітей.

"У нас україномовна сім'я, ми зіткнулися з тим, що нам було важко знайти україномовну няню. У нас була одна непогана - україномовна вчителька початкових класів. Але була проблема: весь день у дітей проходив, як у школі: "встаньте", "сядьте" і так далі," - розповіла "Радіо Свобода" Леся.

Їй довелося шукати далі і навіть звертатися до послуг агентства з підбору домашнього персоналу.

Якщо ви готові платити 25-30 гривень за годину - стільки в середньому коштують послуги київських нянь у столиці (регіонах же такі послуги обійдуться роботодавцю в середньому 13 грн./год), - то знайти для вас помічницю буде нескладно, кажуть в агентстві.

"Ми запрошуємо Вас до нас в офіс, запрошуємо туди нянь - не менше 4 кандидатів. У присутності директора і менеджера Ви ставите всі запитання, які вас цікавлять. Коли ви обрали когось, ви платите 1000 гривень авансу і людина відправляється на випробувальний термін - 14 днів. Протягом цього часу ви дивитеся на компетентність спеціаліста: як вона працює, як ставиться до дитинки. Якщо людина не підійшла, ми вам робимо заміну. Якщо підійшла, ви маєте заплатити 2000 гривень - тобто всього 3000 тисячі," - роз'яснили правила підбору персоналу в агентстві.

Для кого ця професія?

Любов до дітей - це головний критерій під час вибору няні, зазначає Тетяна, співробітниця іншого кадрового агентства. Буває, приходять дівчата з вищою педагогічною освітою, зі знанням мов працевлаштовуватися гувернанткою. Але виявляється, що ця професія не для них.

"Коли людині все одно, аби гроші, то ідіть на хатню працівницю. Значить, любові до дитини у такої немає. Це, до речі, часто зустрічається у педагогів. Найгірші няні - це шкільні вчительки, особливо старших класів. А найкращі, як не дивно, це жінки технічних та творчих професій: бухгалтери, співачки, конструктори, танцюристки. Це жінки, у яких є потяг до мистецтв. Якщо така няня у молодості любила займатися творчістю, то вона ці навички буде передавати малюкам", - цитує Тетяну "Радіо Свобода".

Яскравим прикладом зміни досить творчої професії є киянка Оксана. За освітою вона викладачка музики, вчителька гри на фортепіано. Свої фахові навички вона втілює не в музичній школі, а працюючи нянею.

Щоправда, навчання музиці - лише один із безлічі домашніх обов'язків. Спочатку допомагала виховувати хлопчика, котрий навчався у початкових класах, а потім її роботою став догляд за двомісячним малюком.

"Приготування їжі для дітей і для дорослих, майже вся хатня робота. А раніше я лише постійно доглядала за малим. Зараз я працюю без контракту, отримую 25 гривень за годину," - розповіла Оксана.

Вимоги до нянь

Як вже писала "Українська правда. Життя", зараз найбільш затребувані молоді, охайні і не нафарбовані няні та гувернантки. Саме ці характеристики претенденток виділяють у кадрових агентствах з підбору домашнього персоналу на рівні із професіоналізмом.

"Якщо раніше брали няню і домогосподарку таку собі мишку, то сьогодні намагаються брати під стать собі. Щоб не соромно було показати її. Знання етикету є невід'ємною складовою. Якщо ж людина із села, то про який етикет може йти мова?", - зазначає Тетяна Онопрієнко.

[L]Продовжує її думку і директор кадрового агентства "Уют-сервіс" Валентина Гук: "Няня-гувернантка нічим не повинна фарбуватись. Вона має бути чистенька, акуратненька, ручки повинні чистенькими бути".

Ні яких парфумів, макіяжу не повинно бути на няні.

Сьогодні мейнстрімом є молоді няні, гувернантки. Кандидатури ж, яким уже за сорок, не розглядаються.

І навіть більше. Тепер клієнти хочуть, щоб няня і в комп'ютері розумілась, і знала, що в театрі показують, ще й за необхідності охоронцем була, і методиками раннього розвитку володіла. Проте досконалість знання методик Зайцева, Нікітіних, Монтессорі, Домана також ще не гарантують працевлаштування нянею у сім'ю.

Сучасна Мері Поппінс має бути ерудованою, творчою людиною, яка б могла пояснити дитині, що означає "землю гризти", коли дитина почула такий вираз, показати, як котиться колобок, стрибає кенгуру, займатися фізичними вправами....

І, звісно, не лише знати про відомих їй дитячих авторів Чуковського та Барто, але й розказати вірш, заспівати будь-яку дитячу пісеньку, яку вони писали. "Адже, інколи кандидати на посаду няні губляться, коли їх просять процитувати когось з цих авторів", - ділиться Валентина Гук.

Все частіше роботодавці звертають увагу на володіння іноземною мовою.

"Якщо раніше достатньо було просто няні, яка б доглядала за дитиною, то сьогодні люди готові платити тільки за висококваліфікований персонал (вартість послуг визначається категорією працівника, яка в свою чергу залежить від освіти, досвіду роботи, знання іноземних мов, володіння музичними інструментами, методиками раннього розвитку)", - підкреслює Світлана Романенко з "Світлана Груп".

Залежно від віку дитини, для якої наймають няню, гувернантку, визначається і необхідна спеціальність.

Для новонароджених діток - це медичний працівник, дітям з двох років пізнавати світ допоможе няня-вихователь, яка має досвід роботи у дитячому садочку, дошкільнят доглянуть та підготують до школи колишні вчителі початкових класів.

Школярам впоратись із домашнім завданням чи відвести на додаткові заняття, організувати дозвілля допоможуть гувернантки.

Вартість послуг нянь за повний робочий день у Києві в середньому становить 26 гривень за годину, нянь-вихователів - 28 грн./год. У регіонах же такі послуги обійдуться роботодавцю в середньому 13 грн./год.

Послуги гувернантки ж у Києві коштують дещо дорожче, ніж няні - в середньому 36 грн./год. У регіонах - 18 грн./год. Гувернерів же запитують вкрай рідко. Охочих працювати на такій посаді зовсім не знаходиться.

Не по кишені

Найняти няню може лише одна з п'ятдесяти українських сімей, констатує соціолог Ірина Прибиткова. Сама вона не може собі дозволити таку розкіш.

"Я б собі не змогла дозволити найняти няню або помічницю в домашньому господарстві. Середній клас собі не може цього дозволити, якщо взагалі вважати, що він існує в Україні", - говорить соціолог.

За матеріалами "Радіо Свобода" та "Української правди. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні