Померла рятівниця щоденника Анни Франк

— 12 січня 2010, 13:08

У Нідерландах у понеділок померла остання людина, яка допомагала єврейській родині Франків переховуватися від нацистів, повідомляє "Німецька хвиля".

Під постійним ризиком для свого життя під час Другої світової війни Міп Гіз забезпечувала харчами й усім необхідним родину Франк і ще кількох інших євреїв, що переховувалися в задній частині будинку на Прінсенграхт 263 в Амстердамі.

Не минуло й кількох годин після того, як 4 серпня 1944-го року нацисти все ж таки заарештували Франків, як Міп Гіз прийшла до схованки й взяла щоденник, який вела Анна Франк.

Ця єврейська дівчинка померла в березні 1945-го року в концтаборі Берґен-Бельзен від тифу незадовго до того, як їй мало виповнитися 16 років, за кілька тижнів до закінчення Другої світової війни.

ВІДЕО ДНЯ
Щоденник Анни Франк
Згодом Міп Гіз передала щоденник батьку дівчинки - Отто Франку. З родини вижив лише він один. Пізніше Отто Франк ініціював опублікування записів своєї доньки, які зворушили людей в усьому світі.

У щоденнику Анна Франк згадує й Міп Ґіз. 11 липня 1943-го року дівчинка написала: "Міп ходить навантажена, як віслюк. Майже щодня вона десь роздобуває овочі і привозить їх у великих сумках на велосипеді. Вона також є тією людиною, яка щосуботи приносить п'ять книжок для бібліотеки. З нетерпінням як маленькі діти на подарунок ми щоразу чекаємо на суботу, оскільки в цей день ми отримуємо книжки".

Ґіз неодноразово отримувала винагороди за свою мужність, у тому числі й від Ізраїлю. Торік у жовтні Міжнародний астрономічний союз назвав її ім'ям один з астероїдів.

Народилася Міп Гіз 15 лютого 1909 року у Відні, але з часом перебралася до Голландії. Упродовж останніх років жінка жила відсторонено в своєму будинку в нідерландській провінції Фрісландія. На свій останній День народження, коли їй виповнилося 100 років, вона отримала вітання з усього світу.

Перебуваючи вже у поважному віці, Міп Гіз продовжувала брати участь у публічних заходах і розповідала про Анну Франк, про переслідування євреїв у Нідерландах з боку німецьких окупантів.

Усі фото "Німецької хвилі"

Реклама:

Головне сьогодні