Тест

Померла рятівниця щоденника Анни Франк

У Нідерландах у понеділок померла остання людина, яка допомагала єврейській родині Франків переховуватися від нацистів, повідомляє "Німецька хвиля".

Під постійним ризиком для свого життя під час Другої світової війни Міп Гіз забезпечувала харчами й усім необхідним родину Франк і ще кількох інших євреїв, що переховувалися в задній частині будинку на Прінсенграхт 263 в Амстердамі.

Не минуло й кількох годин після того, як 4 серпня 1944-го року нацисти все ж таки заарештували Франків, як Міп Гіз прийшла до схованки й взяла щоденник, який вела Анна Франк.

Ця єврейська дівчинка померла в березні 1945-го року в концтаборі Берґен-Бельзен від тифу незадовго до того, як їй мало виповнитися 16 років, за кілька тижнів до закінчення Другої світової війни.

Щоденник Анни Франк
Згодом Міп Гіз передала щоденник батьку дівчинки - Отто Франку. З родини вижив лише він один. Пізніше Отто Франк ініціював опублікування записів своєї доньки, які зворушили людей в усьому світі.

У щоденнику Анна Франк згадує й Міп Ґіз. 11 липня 1943-го року дівчинка написала: "Міп ходить навантажена, як віслюк. Майже щодня вона десь роздобуває овочі і привозить їх у великих сумках на велосипеді. Вона також є тією людиною, яка щосуботи приносить п'ять книжок для бібліотеки. З нетерпінням як маленькі діти на подарунок ми щоразу чекаємо на суботу, оскільки в цей день ми отримуємо книжки".

Ґіз неодноразово отримувала винагороди за свою мужність, у тому числі й від Ізраїлю. Торік у жовтні Міжнародний астрономічний союз назвав її ім'ям один з астероїдів.

Народилася Міп Гіз 15 лютого 1909 року у Відні, але з часом перебралася до Голландії. Упродовж останніх років жінка жила відсторонено в своєму будинку в нідерландській провінції Фрісландія. На свій останній День народження, коли їй виповнилося 100 років, вона отримала вітання з усього світу.

Перебуваючи вже у поважному віці, Міп Гіз продовжувала брати участь у публічних заходах і розповідала про Анну Франк, про переслідування євреїв у Нідерландах з боку німецьких окупантів.

Усі фото "Німецької хвилі"