"Круглі" відмінники частіше потрапляють до психлікарень – вчені

— 3 лютого 2010, 16:15

Вчені з Великобританії та Швеції прийшли до висновку, що виняткові інтелектуальні здібності напряму пов'язані з психічними захворюваннями, пише "The Daily Telegraph".

Науковці проаналізували результати іспитів 713876 шведських підлітків, які закінчили середню школу в період з 1988-го по 19997 роки.

Зокрема, успішність оцінювалася за результатами іспитів, які учні здавали у віці 15-16 років.

Потім вчені порівняли отримані дані зі статистикою госпіталізації колишніх учнів до психіатричних лікарень, з діагнозом біполярний розлад, відомий як маніакально-депресивний психоз.

У результаті виявилося, що ті учні, які були "круглими" відмінниками, страждали на біполярний розлад майже в чотири рази частіше, ніж учні з середньою успішністю.

Окрім цього з'ясувалося, що хворі на маніакально-депресивний психоз, частіше за інших мали "відмінно" з музики та шведської мови.

"Ми знайшли зв'язок між підвищеним ризиком розвитку біполярних розладів та відмінними оцінками в галузі гуманітарних і, меншою мірою, в наукових дисциплінах", - зауважив психіатр Джеймс МакКейб з лондонського Королівського коледжу.

До речі, науковці також зазначають, що учні з найнижчою успішністю також удвічі частіше страждають на біполярний синдром, у порівняння з учнями, у яких у школі була середня успішність.

Вчені висунули кілька можливих пояснень того, чому люди, які так часто мають проблеми з психікою були "круглими" відмінниками .

По-перше, людина в стані гіпоманії (легка форма манії), часто може бути дотепним і винахідливим.

По-друге, люди з біполярним розладом часто стикаються з незвичайно сильною емоційною реакцією, яка допомагаю розкрити їхні таланти в галузі мистецтва, музики та літератури.

По-третє, люди з гіпоманією часто можуть зберегти концентрацію протягом тривалих періодів часу.

Серед відомих діячів, які стражами на біполярний розлад були Вінстон Черчілль, Мікеланджело, Пікассо, Моцарт, Редьярд Кіплінг, Чарльз Діккенс, Альберт Ейнштейн, Ісаак Ньютон, Чарльз Дарвін та Христофор Колумб.

Реклама:

Головне сьогодні