Тест

Один з найбагатших росіян не залишить дітям спадок. Вони не проти

Потанін, який у рейтингу найбагатших людей світу за 2009 рік займав 318 сходинку, - не перший багатій, який вирішив залишити власних нащадків без спадку. Така думка серед закордонних багатіїв вельми популярна. Так, не давати дітям зароблені мільярди вирішили Білл Гейтс і Уоррен Баффет.

"Мій капітал повинен працювати на благо суспільства. Мої діти ростуть, їх батько - мільярдер, відома людина. Вони, по-перше живуть у моїй тіні, а по-друге, які в них стимули для того, щоб чогось добиватись у житті? У цьому сенсі, я вважаю дуже правильним рішенням передати капітал на службу суспільству, не передаючи його у спадок. Я маю намір наслідувати приклад (Білла) Гейтса і (Уоррена) Баффета", - заявив Потанін в інтерв'ю The Financial Times.

"Я прийняв принципове рішення, що мій капітал у майбутньому, десь через 10 років, буде переданий на благодійні цілі в спеціальний фонд", - додав Потанін через прес-службу "Інтерфаксу".

"Про те, в якій формі і в яку організацію буде відбуватися передача капіталу, мені ще треба вирішити. До цього моменту спосіб управління активами залишиться тим самим - цим буде, як і зараз, займатися "Интеррос" (холдинг, який належить бізнесмену), - уточнив Потанін.

У Володимира Потаніна троє дітей - донька Анастасія (1984 р.н.), сини Іван (1989 р.н.) і Василь (1998 р.н.). Анастасія та Іван цікавляться аквабайком і є багатократними чемпіонами Росії з цього виду спорту.

Сім'я Володимира Потаніна. Номером 1 позначена дружина Наталія, номером 2 - донька Ананстасія, 3 - сам бізнесмен, 4 і 5 відповідно сини Іван та Василь. Фото Валерія Левітіна (Коммерсант)
Старша донька мільярдера вже заявила, що підтримує рішення батька залишити своїх нащадків без спадку.

"Я особисто його підтримую - і в цьому, і в інших починаннях. Тато так мене виховав, що я сама хотіла чогось добитися, собі та іншим довести, що я теж багато чого можу, щоб мене сприймали не просто як доньку олігарха", - заявила Анастасія в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда".

Дівчина стверджує, що її брат Іван також підтримує рішення батька. "Знаючи характер брата, упевнена, що подачкам - це не дуже хороше слово - він не буде радіти", - заявила Анастасія.

Рішення віддати зароблені гроші на благодійність Потанін обговорював з дітьми, як колективно в колі сім'ї, так і з кожним окремо.

Зараз Анастасія Потаніна працює в компанії "Роза-хутір", підконтрольної холдингу "Інтеррос" Володимира Потаніна. "Роза-хутір" будує гірськолижні траси, підйомники, Олімпійське містечко для майбутньої Олімпіади в Сочі. Зараз її посада офіційно називається "менеджер напрямку". До цього дівчина працювала у заявочному комітеті Сочі-2014, а ще раніше займалася спортом.

[L]Володимир Потанін ще в 1999 році заснував некомерційний благодійний фонд, а з квітня 2003 року є головою опікунської ради музею "Ермітаж". Бізнесмен має намір збільшити щорічні пожертвування у свій благодійний фонд з 10 до 25 мільйонів доларів, повідомляє Лента.ру.

Потаніну належить холдинг "Интеррос", що володіє пакетами акцій ГМК "Норільський нікель", Росбанку, медіа-холдингу "Проф-медіа" і в інших активах.

Українські реалії

Минулого року "Українська правда. Життя" спробувала дізнатись в українських багатіїв, чи готові вони залишити своїх дітей без спадку.

Ринат Ахметов впродовж півроку так і не зміг знайти кількох хвилин часу, щоб розповісти про стиль фінансового виховання у сім'ї. Сергій Тарута теж відмовився від коментарів зіславшись на недоторканість приватного життя.

А Віктор Пінчук розповів нам, що в сім'ї він намагається пояснити дітям, "що все, чого вони можуть досягнути у цьому житті вони досягнуть лише працею і навчанням"

"Не думайте про спадок, це все дурниці і не те, що має бути вам цікаво. І взагалі, не на вас цей спадок буде витрачений, а на щось таке хороше...", - описав Пінчук розмови з дітьми.

Віктор Пнічук з донькою Марією. Фото TabloID

На уточнююче питання, чи хоче він віддати всі гроші на благодійність, український мільярдер відповів: "Побачимо, але в будь-якому випадку їм не треба думати про спадок. З власного досвіду я знаю, я переконаний, і у дискусіях я це пояснюю, що їм треба думати про те, що все, що вони у житті можуть досягнути, вони зможуть лише працею, знаннями. Для кар'єри головним активом у житті буде знання. І це - одна з основних думок, які ми намагаємось пояснювати".

"Інакше, в матеріально забезпечені сім'ї, якщо вони відчуватимуть, що тут нам нема до чого прагнути, батьки все вирішать, або ж все вирішили за нас і це - дуже неправильний шлях, тупиковий", - зауважив бізнесмен.