Тест

Нові побачення в Україні: знайдіть пару за сім хвилин

Архітектор Тетяна і менеджер Сергій на експрес-побачення прийшли вперше. Отримавши від організаторів на початку однакові номерки, молоді люди сіли за один столик.

Шампанське, легка музика, напівзатемнене світло - і лише 7 хвилин на спілкування. Саме стільки часу зазвичай відводиться організаторами таких незвичайних знайомств для того, аби учасники могли скласти враження одне про одного.

Вже за сім хвилин за попередженням ведучого вечора Сергій пересідає до іншого столика, аби познайомитись з іншою леді, а до Тетяни, в свою чергу, підсідає наступний кавалер. У той же час в картці з іменами співрозмовників Сергій та Тетяна відмічають, чи сподобались одне одному.

Протягом вечора учасники спілкуються з 10 претендентами протилежної статі

Втім, формат проведення таких заходів у різних організаторів може дещо відрізнятись. Кожне експрес-побачення у компанії 2Play розпочинають конкурсами, в яких беруть участь всі учасники вечірки. Останніх також просять на початку заповнити анкети. За найцікавіші відповіді в анкетах переможці отримують заохочувальні подарунки, як-от участь на двох у чайній церемонії, диск з підбіркою романтичних пісень тощо.

На спілкування парам вони відводять 4-7 хвилин, однак якщо бачать, що більшість пар в процесі активного спілкування - час продовжують. За словами ведучого проекту Валентина, кожна з вечірок проходить по-іншому. Так, завжди є певна запланована програма, але учасники зазвичай - яскраві особистості, здатні впливати на запланований хід подій.

А от в компанії BonapArt вважають, що учасники можуть спілкуватися лише в межах чітко відведених їм 7 хвилин. Місце проведення speed dating для сторонніх тут таємниця. Однак це завжди комфортний ресторан в центрі міста з романтичною атмосферою. На експрес-побаченні присутні лише учасники, ведучий та офіціанти.

Хто ходить на speed dating

Як правило, учасники speed dating - люди з вищою освітою, постійною серйозною роботою, часто у сфері бізнесу, яким не вистачає часу на влаштування особистого життя. Хоча, як стверджує організатор побачень в форматі speed dating в компанії BonapArt Ольга Перестюк, "визначити портрет середньостатистичного учасника неможливо".

"До нас приходять і серйозні бізнесмени, і творчі люди, яких ми називаємо богемою. Хтось хоче знайти партнера для довготривалих стосунків, хтось - просто гарно провести час за приємним спілкуванням. Одні захоплюються спортом, інші люблять постійно подорожувати", - каже Ольга Перестюк.

На запитання, чи не думали вони формувати групи за цілями (довготривалі стосунки, приємне спілкування, бізнес-контакти), організатор speed dating в клубі Barsky Інна Перепелиця відповідає: "Насправді це неможливо. Адже ніколи не знаєш, чим закінчиться таке побачення. Дехто може прийти з метою розширити свої бізнес-контакти, а насправді познайомиться з людиною, яка йому дуже сподобається як особистість. Це те саме, що ви можете піти в магазин з метою купити хліб, але насправді в той же час можете зустріти свою долю".

Так, 27-річна Катерина привела цього разу свого знайомого. Ще на початку проетку вона сама брала участь у експрес-побаченні, а зараз у неї серйозні стосунки з одним із чоловіків з тих побачень.

Сергій, прийшовши вперше, не мав ніякої конкретної мети, але після вечірки зізнався, що має бажання прийти знову, аби спробувати знайти партнера для тривалих стосунків. Однак багато людей, як-от Тетяна, приходять просто познайомитись з новими людьми.

"Це гарний варіант цікаво провести час і зустріти людей, з якими можна нормально поспілкуватись. Можливо, людей, з якими в тебе є щось спільне", - ділиться враженнями Сергій.

Ведучий speed dating в Barsky Валентин раніше колись двічі брав участь в експрес-побаченнях. Він зізнається, що його метою було отримати професійні консультації в різних сферах. Так, розмову з кожною з дівчат він розпочинав запитанням про її професію та якусь проблему з відповідної сфери. Йому тоді вдалося отримати контакти 9 дівчат із 10. З деякими з нових своїх знайомих хлопець спілкується досі.

Як потрапити на speed dating і що на вас чекає

Для участі в вечірці формату speed dating потрібно попередньо зареєструватись на сайті однієї з фірм-організаторів. Керівники проектів формують групи з 20 осіб: 10 чоловіків та 10 жінок. Головний критерій - приблизно однаковий вік учасників.

Так, найбільшою популярністю користуються групи вікової категорії від 25 до 35 років. Але, скажімо, компанія BonapArt влаштовує експрес-побачення як для тих, кому від 20-ти, так і для тих, кому за 40. Щоправда, чекати на утворення групи старшої чи молодшої вікової категорії доводиться довше.

Вся вечірка в стилі speed dating триває близько двох годин. Романтична музика, напівтемне освітлення та зручні місця допомагають учасникам розслабитись та отримати максимальне задоволення від усього заходу.

Протягом вечора кожен має змогу по 7 хвилин поспілкуватися з десятьма представниками протилежної статі. "У Штатах тривалість speed dating з кожним учасником - 4 хвилини, однак наші психологи проводили дослідження й встановили, що нашим людям для оптимального сприйняття одне одного потрібно 7 хвилин", - уточнила Ольга Перестюк.

Після кожного такого семихвилинного "етапу" жінки залишаються на своїх місцях, а чоловіки пересідають за новий столик. А для тих, кому особливо важко почати розмову, організатори пропонують картки з варіантами тем та запитань.

Кожному з учасників speed-dating на початку роздають картки з іменами, де можна відмітити тих, хто сподобався. Після завершення вечірки всі картки збирають, і якщо в когось симпатія була взаємною, то протягом наступних 24 годин організатори надсилають їм на електронну адресу контакти одне одного. За словами Ольги Перестюк, середній відсоток співпадінь становить більше 50%.

Коштує можливість поспілкуватися з десятьма новими людьми більше сотні гривень. Так, у компанії BonapArt ціна становить 150 гривень за вечір, а організація експрес-побачень від 2Play та speeDating.kiev.ua - 200 гривень. До ціни входять також алкогольні напої, переважно - шампанське.

Кого шукають на швидких побаченнях

"Взагалі можна говорити про те, що саме перше враження, яке формується про людину в перші хвилини спілкування з нею, впливає на подальше сприйняття цієї людини, яке насправді відбувається на інтуїтивному рівні, підсвідомо. Ми свідомо можемо оцінювати зовнішність людини. Але насправді люди схильні обирати партнерів усупереч своїм ідеалам - саме завдяки підсвідомій, а не свідомій оцінці потенційних партнерів", - переконує психолог Ольга Бирюк.

У сьогоднішньому світі з його темпом життя такі знайомства можуть бути навіть корисними. "Адже люди проводять цілі дні в офісах, а на особисте життя у них не залишається часу", - додає психолог.

"Головна перевага speed dating це те, що ви знайомитесь з людьми, які прийшли з бажанням у свою чергу познайомитись з вами. Якщо ви - юнак, вам не треба загравати, передавати якісь записки, замовляти комусь на стіл шампанське. Це дуже зручно", - розповідає Ольга Перестюк, яка переконує, що усі зустрічі у форматі експрес-побачень залишаться конфіденційними.

Однак незважаючи на очевидну зручність таких знайомств для зайнятих людей, не важко помітити і певні недоліки. Так, багатьох відлякують різні очікування учасників. Можливо, наступного разу Сергій, відмітивши якусь пані в якості своєї потенційної дружини, при зустрічі з нею зрозуміє, що їй просто треба був хтось, аби гарно провести вихідні.

До того ж, як зауважує Ольга Перестюк, "такий формат знайомств насправді досить прагматичний".

"Кохання й стосунки - це не зовсім те, до чого варто підходити як до вибору товару на ринку: ось тобі 10 претендентів, обирай, хто більше тобі підходить. До того ж часто за 7 хвилин люди не розкривають своєї справжньої суті, важко зрозуміти, чи ваш співрозмовник грає якусь роль, чи веде себе як звичайно. Насправді такий формат знайомств швидше підходить для тих, хто просто прагне зустріти нових людей, а не створити довготривалі серйозні стосунки", - висловила свій особистий погляд на speed-dating Ольга Бирюк.

P. S.

Після закінчення експрес-побачення учасники поволі розходяться. Хтось, як Тетяна, залишається в клубі продовжити свій відпочинок, а дехто, як Сергій, самі повертаються додому. Однак є й такі, які вже в черзі біля гардеробу починають ділитися враженнями про вечір групами з трьох-чотирьох. І хто-зна, у що виллється далі знайомство кожного з учасників проекту.