Помер "батько" персонального комп'ютера

— 3 квітня 2010, 11:57

Робертс винайшов "Альтаір-8800" - електронно-обчислювальну машину, що стала провісником комп'ютерної епохи, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Гейтс і Аллен подзвонили винахіднику, побачивши фотографію ЕОМ на обкладинці журналу, і запропонували йому написати для неї програмне забезпечення.

Програма називалася Altair-Basic, саме з неї почалося створення корпорації Microsoft.

"Еду хотілося випробувати нас - двох молодих хлопців, що цікавилися комп'ютерами задовго до того, як вони увійшли в повсякденне життя - і ми назавжди залишилися йому вдячні", - йдеться в заяві, що опублікували засновники Microsoft.

"День, коли перша версія нашої програми вперше запрацювала на його "Альтаірі", стала точкою відліку для багатьох прекрасних проектів", - пишуть Гейтс та Аллен.

Один із засновників компанії Apple Стів Возняк заявив, що Робертс "зробив найважливіший крок, що привів нас до всього, що ми маємо зараз".

Генрі Робертс був засновником компанії Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), створеної спочатку для виробництва наборів електроніки для любителів створювати моделі ракет.

Потім компанія почала продавати мікрокалькулятори, однак незабаром її відтіснили на другий план більші фірми.

У середині 1970-х, коли фірма загрузла в боргах, Робертс почав розробляти аналогічні набори для тих, хто захоплюється комп'ютерами. У результаті з'явився "Альтаір-8800" - ЕОМ, що керувалася за допомогою вимикачів і не мала екрану.

Назвою машина зобов'язана новітньому на той момент мікропроцесору Intel 8080.

Набір вартістю 395 доларів (сьогодні це близько 1,5 тисяч доларів) з'явився на обкладинці журналу Popular Electronics у 1975 році і набув величезної популярності. Він продавався й у зібраному вигляді, за додаткові 100 доларів.

Серед тих, хто зацікавився апаратом, були і молоді інженери Пол Аллен та Білл Гейтс.

Вони зв'язалися з Робертсом і запропонували йому написати код, що дозволив би користувачам самостійно програмувати машину.

Робертс погодився, і Гейтс з Алленом переїхали до Альбукерко, штат Нью-Мексико - там розташовувався офіс MITS, і там же була заснована компанія Micro-Soft (тоді вона писалася саме так), що займалася розробкою програмного забезпечення на основі мови бейсик.

У 1977 році Робертс продав свою компанію. Він помер у лікарні від запалення легень 1 квітня.

"Ми назавжди збережемо найкращі спогади про роботу з Едом", - йдеться у заяві засновників Microsoft.

Реклама:

Головне сьогодні