Огрядні українці живуть на сході та півдні, а стрункі - в Києві та на заході

— 21 травня 2010, 14:24

Держкомстат порахував, у яких регіонах України найбільше худих та огрядних людей. Як виявилося, за стрункими нареченими слід їхати до Києва, Черкаської та Волинської областей.

Якщо ж до вподоби дівчата "в тілі", то вам пряма дорога до Полтавської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, пише "Сегодня".

У цілому по Україні від ожиріння страждають 14,6% населення, тобто кожний сьомий, у той час як в США, приміром, занадто товстий - кожний третій.

Дані про огрядних та струнких збирали шляхом опитування громадян віком від 18 років.

"Ходили по будинках і питали, які у людей зріст і вага", - розповідає директор департаменту досліджень домогосподарств Держкомстату Інна Осипова.

ВІДЕО ДНЯ

"Ми опитали близько 30 тисяч людей. Якщо бачили, що хтось явно бреше, називаючи свою вагу, то таку людину до статистики не включали", - пояснює вона.

За словами Осипової, найбільше струнких дівчат серед молоді 18-19 років. "У цьому віці практично кожний десятий має ІМТ (індекс маси тіла) нижче 18,5. А от високий рівень ожиріння у чоловіків та жінок частіше за все зустрічається у 50-59 років", - каже Осипова.

"Надмірна вага тіла пов'язана з неправильним харчуванням та недостатнім розходом енергії", - пояснює директор українського НДІ харчування Олег Швець.

"Люди їдять багато насичених жирів - жирне м'ясо, сало, масло, мало овочів, мало рухаються. ІМТ вище за 30 - це вже хвороба, ожиріння. А от ІМТ нижче 18,5 - це вважається еталоном краси, така вага досягається шляхом дієт. У нас кількість таких людей не критична", - розповідає він.

За словами Швеця, регіональні особливості стрункості та пишності мають свої пояснення. "Думаю, що в Києві так багато худих людей через те, що тут найвищий рівень освіти, люди знають, як правильно харчуватися, намагаються відповідати стандартам краси", - припускає Швець.

"А ожиріння в Україні знаходиться на середньоєвропейському рівні (13% чоловіків та 18% жінок). У західних областях мало людей, які страждають ожирінням або надмірною худобою, оскільки там найвищий рівень фізичної активності (багато сільського населення), і розповсюджене здорове сільське харчування. А південь-схід дуже урбанізовані: міський стиль життя, нездорова їжа, менше руху, що і призводить до ожиріння", - додає експерт.

Щоб вирахувати ІМТ, треба поділити свою вагу у кілограмах на зріст у метрах в квадраті. Якщо людина важить 70 кг при зрості 1,75 м, то: 70 ділимо на 1,75 у квадраті (3,0625) і отримуємо ІМТ 22,8.

Норма - 18,5-24,99. Менше 16,5 - дистрофія, 16,5-18,49 - недостатня маса, 25-29,99 - надмірна вага, 30-34,99 - ожиріння I ступіня, 35-39,99 - II, 40+ - III.

Реклама:

Головне сьогодні