Огрядні українці живуть на сході та півдні, а стрункі - в Києві та на заході

— 21 травня 2010, 14:24

Держкомстат порахував, у яких регіонах України найбільше худих та огрядних людей. Як виявилося, за стрункими нареченими слід їхати до Києва, Черкаської та Волинської областей.

Якщо ж до вподоби дівчата "в тілі", то вам пряма дорога до Полтавської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, пише "Сегодня".

У цілому по Україні від ожиріння страждають 14,6% населення, тобто кожний сьомий, у той час як в США, приміром, занадто товстий - кожний третій.

Дані про огрядних та струнких збирали шляхом опитування громадян віком від 18 років.

"Ходили по будинках і питали, які у людей зріст і вага", - розповідає директор департаменту досліджень домогосподарств Держкомстату Інна Осипова.

"Ми опитали близько 30 тисяч людей. Якщо бачили, що хтось явно бреше, називаючи свою вагу, то таку людину до статистики не включали", - пояснює вона.

За словами Осипової, найбільше струнких дівчат серед молоді 18-19 років. "У цьому віці практично кожний десятий має ІМТ (індекс маси тіла) нижче 18,5. А от високий рівень ожиріння у чоловіків та жінок частіше за все зустрічається у 50-59 років", - каже Осипова.

"Надмірна вага тіла пов'язана з неправильним харчуванням та недостатнім розходом енергії", - пояснює директор українського НДІ харчування Олег Швець.

"Люди їдять багато насичених жирів - жирне м'ясо, сало, масло, мало овочів, мало рухаються. ІМТ вище за 30 - це вже хвороба, ожиріння. А от ІМТ нижче 18,5 - це вважається еталоном краси, така вага досягається шляхом дієт. У нас кількість таких людей не критична", - розповідає він.

За словами Швеця, регіональні особливості стрункості та пишності мають свої пояснення. "Думаю, що в Києві так багато худих людей через те, що тут найвищий рівень освіти, люди знають, як правильно харчуватися, намагаються відповідати стандартам краси", - припускає Швець.

"А ожиріння в Україні знаходиться на середньоєвропейському рівні (13% чоловіків та 18% жінок). У західних областях мало людей, які страждають ожирінням або надмірною худобою, оскільки там найвищий рівень фізичної активності (багато сільського населення), і розповсюджене здорове сільське харчування. А південь-схід дуже урбанізовані: міський стиль життя, нездорова їжа, менше руху, що і призводить до ожиріння", - додає експерт.

Щоб вирахувати ІМТ, треба поділити свою вагу у кілограмах на зріст у метрах в квадраті. Якщо людина важить 70 кг при зрості 1,75 м, то: 70 ділимо на 1,75 у квадраті (3,0625) і отримуємо ІМТ 22,8.

Норма - 18,5-24,99. Менше 16,5 - дистрофія, 16,5-18,49 - недостатня маса, 25-29,99 - надмірна вага, 30-34,99 - ожиріння I ступіня, 35-39,99 - II, 40+ - III.

Реклама:

Головне сьогодні