Молодь більш самотня, ніж люди похилого віку

— 27 травня 2010, 17:26

Таку заяву зробили автори дослідження, проведеного британським благодійним фондом Mental Health Foundation.

За їх словами, опитування, у якому взяли участь 2256 жителів Сполученого Королівства, дозволяє зробити "вражаючі висновки", пише ВВС.

Так, близько 60% опитаних британців у віці від 18 до 34 років заявили, що відчувають себе самотніми "іноді" або "часто". У той же час в цьому зізналися лише 35% респондентів у віці за 55.

Втім, різні покоління можуть по-різному інтерпретувати самотність, вкладаючи в це поняття суто свій, суб'єктивний сенс.

Сучасні технології та інтернет, породили нові способи спілкування і скасували старі, такі як традиційна пошта. Тепер не потрібно залишати будинок, щоб поспілкуватися з сусідом або знайомим. Досить зазирнути в соціальну мережу, наприклад Facebook.

В епоху віртуальних контактів самотніх людей стає все більше: за даними дослідження Mental Health Foundation, в період з 1972-го по 2008 роки їх число подвоїлося. Причому в основному жінок, чиє психічний стан близький до депресії.

Нові технології - це палиця з двома кінцями, стверджують автори. З одного боку, вони спрощують спілкування, з іншого - заганяють людей у комп'ютерне простір.

Віртуальна дружба підміняє реальну, але це - сурогат. Близько третини опитаних молодих британців заявили, що вони вважають за краще поговорити з приятелем онлайн, ніж прийти до нього в гості.

Тим часом, як встановлено медиками, в ході реальних зустрічей у співрозмовників виробляється гормон оксітацін, необхідний для нормальної роботи серця.

"Молоді люди, з якими ми працювали, зізнавалися, що чати в соціальних мережах не замінюють живого спілкування. І що вони відчувають сильну самотність. Самотність - величезна проблема, якою ми повинні займатися. В останні роки наше суспільство почало як би розпорошуватися, розпадатися на окремі фрагменти", - розповідає Сара Бреннан із благодійної організації YangMinds.

Що ж стосується пенсіонерів, то вони все частіше залишаються наодинці з собою, знаходяться в ізоляції від дітей.

Природа сім'ї зазнає змін. Багатодітних, патріархальних сімей у Британії сьогодні не так багато, як раніше. Діти прагнуть якомога раніше покинути рідний дім, жити від батьків на відстані, що не дозволяє часто їх відвідувати.

Реклама:

Головне сьогодні