Тест

В Ірані затвердили стандарти мусульманських зачісок

Міністерство культури Ірану затвердило список дозволених чоловічих стрижок, повідомляє ВВС.

Зачіски, належні благочестивому громадянину Ісламської Республіки, було наочно продемонстровано на плакатах із фотографіях коротко стрижених моделей - анфас і в профіль.

Волосся деяких з них покриті гелем, в інших можна помітити пишні чубчика в стилі 1980-х або акуратні бакенбарди. Проте ані хвостики, ані будь-які натяки на довге волосся не допускається.

"Запропоновані зачіски обрані, виходячи з зовнішнього вигляду іранців, нашої культури, релігії та законів ісламу", - пояснила відповідальна за проведення наприкінці липня Фестивалю скромності і хіджабів Джалех Ходаяр.

"Ми щасливі, що уряд Ісламської Республіки підтримав нашу ініціативу з розробки цих зачісок", - додала вона.

Каталог з повним переліком "ісламських" стрижок повинен бути опублікований найближчим часом.

Відповідно до ісламської традиції, жінки повинні носити довге волосся, яке, втім, повинно бути приховане від очей сторонніх.

Чоловікам же заборонено носити довге волосся, яке можуть надати їм схожість з жінкою. До того ж чоловіка, швидше за все, будуть вважати особливо благочестивим, якщо він відпустить бороду і стане акуратно стригти вуса.

Іранська поліція регулярно проводить облави і затримує жінок у вузьких одязі і легковажних накидках на головах і чоловіків в джинсах з низьким поясом і довгим волоссям. Надходили повідомлення про те, що деякі перукарні були закриті за те, що робили своїм клієнтам "декадентські західні стрижки".

Духовні лідери закликали до більш жорстких заходів боротьби з носінням одягу, що не відповідає ісламським традиціям.

У червні президент Махмуд Ахмадінежад зазнав критики за те, що засудив суворі облави носіїв нескромних нарядів.