У США дозволили експерименти з людськими ембріонами

— 3 серпня 2010, 13:01

Експерименти вже за кілька місяців розпочне каліфорнійська біотехнічна компанія Geron, яка вже витратила на розробку цієї технології 15 років та більше 150 мільйонів доларів.

Першими пацієнтами, яким буде введено стовбурові клітини, стануть добровольці, паралізовані внаслідок ушкоджень спинного мозку, пише The Daily Mail.

Науковці сподіваються, що введення добровольцям у хребет клітин з людських ембріонів викличе новий ріст ушкоджених нервових клітин і в результаті дозволить пацієнтам відновити здатність відчувати та рухатись.

Експерименти мали розпочатися ще торік, коли науковці одержали схвалення президента США Барака Обами. Втім їх було відтерміновано, оскільки у деяких тварин, на яких компанія проводила досліди, розвинулися кисти. Нині Geron стверджує, що цю проблему вже подолано.

"Терапія дасть (метод) результативного лікування для тисяч пацієнтів, які щороку одержують тяжкі травми хребта", - запевняє нейрохірург з Північно-Західного Університету Річард Фесслер, який збирається очолити революційне дослідження.

Експерименти зі зрілими стовбуровими клітинами, які утворюються у різних типах тканин, вже проводилися раніше. Втім дослідники очікують, що саме застосування універсальних ембріональних стовбурових клітин, що здатні перетворюватися на будь-яку клітину, зробить революцію у медицині.

У подальшому, сподіваються науковці, ця технологія буде застосовуватися будь-де - від створення органів для трансплантації й до тестування нових ліків. Також очікується, що експериментальна терапія зможе стати в нагоді для лікування хвороби Альцгеймера та розсіяного склерозу.

Досі на заваді експериментам стояв також "етичний бар'єр", адже у якості "донора" стовбурових клітин мають виступати 3-5-денні людські ембріони.

Категорично проти таких досліджень, як і раніше, виступає Римська католицька церква, яка вважає їх "неприпустимими".

"Попри зусилля, яких було докладено, аби це заперечити, наука продовжує демонструвати нам, що ембріон є людською істотою в процесі розвитку", - сказав речник Ватикану Еліо Дгрессіа.

До проведення акцій протесту по всій країні готуються також організації противників абортів.

Провідний британський дослідник у цій галузі доктор Робін Ловелл-Бедж зауважує, що перші кроки в експериментах зі стовбуровими клітинами ембріонів обов'язково мають виконуватися з підвищеною пересторогою та обережністю.

"Останнє, що потрібно у цій галузі, особливо обтяженій такою кількістю етичних та політичних дебатів, це катастрофа", - каже він.

Реклама:

Головне сьогодні