Українцям радять відмовитися від застарілих родинних стереотипів

— 1 вересня 2010, 14:42

Звичною справою в Україні вже стали родини, які відмовилися мати дітей або такі, що всиновлюють дітей. Є й одностатеві сім'ї, які теж хочуть мати дітей, пише Німецька хвиля.

Дійсність виглядає так, що ці родинні моделі держава не лише не підтримує, а навіть навпаки, примушує відчувати дискримінованими, каже віце-президент жіночого об'єднання "Сфера" Анна Шаригіна, яка тривалий час досліджує це питання.

Експерт зауважила, що треба відмовлятися від застарілого стереотипу, ніби дружина-це обов'язково красуня-господарка, а батько - сильний і годувальник.

Треба розширювати кордони світогляду людей, каже Шаригіна й пропонує починати зі школи, де і досі пропагують, що родина - це тільки "Мама, тато, я - щаслива сім'я".

"А що робити іншій половині класу, дітям, яких інакше виховують, приміром тільки бабусі й дідусі. Або не дай Боже, у закладі дізнаються , що дитина з одностатевої сім'ї!", - каже Шаригіна.

За даними жіночої організації, в Україні , як і в Європі, 5-7% населення мають нетрадиційну сексуальну орієнтацію, 20% з них є батьками, а 70% хочуть мати дітей.

[L]Як каже Шаригіна, представники сексуальної меншини у таких прагненнях нічим не відрізняються від батьків чи матерів-одиначок. Але досягти мети й усиновити дітей їм занадто складно. Передусім через упереджене ставлення й завеликі бюрократичні бар'єри.

У ході конференції, яку проведуть цього місяця в Харкові за підтримки німецького політичного фонду імені Генріха Белля, йтиметься про те, якими насправді нині є родини в Україні. Адже окрім задекларованої законом форми родини, є багато інших моделей.

Науковці хочуть на своїй конференції роз'яснити цю ситуацію чиновникам, яких теж запросили до участі в заході. Адже підтримка - фінансова, моральна чи законодавча - потрібна усім без винятку родинам.

Реклама:

Головне сьогодні