Тест

Вчені навчилися спиняти жіночий "біологічний годинник"

Революційна технологія відновлення фертильності може дозволити жінкам ставати мамами у п'ятдесят й навіть у шістдесят років.

Завдяки введенню стовбурових клітин вчені зможуть відновлювати продукування яйцеклітин, тим самим спиняючи жіночий "біологічний годинник".

Ця технологія "запускатиме" яєчники, даючи змогу жінкам завести дитину, не вдаючись до штучного запліднення або всиновлення, повідомляє The Sun.

Крім того, вона могла б стати в пригоді жінкам віком до 40 років, які страждають від передчасного згасання функції яєчників або "ранньої менопаузи".

Новий метод лікування, розроблений єгипетським лікарем Осамою Азмі, буде представлено на Світовій конференції з питань фертильності та безпліддя у Мюнхені.

Технологія вже була успішно випробувана на піддослідних тваринах. Професор Азмі використав стовбурові клітини щурів, аби протестувати їх на старих самицях.

"Ця праця демонструє, що стовбурові клітини можуть відновлювати функції яєчників. Яєчники, що пройшли лікування, знов почали виробляти яйцеклітини", - каже він.

На сьогоднішній день вже існує метод пересадки тканин яєчників задля відновлення продукування яйцеклітин, втім, ця процедура може бути вельми дорогою та болісною.

Стовбурові ж клітини є "будівельними блоками" організму, й мають унікальну здатність відновлювати пошкоджені тканини. Ця їхня властивість нині вже використовується під час лікування серцевих захворювань та переламів кісток.

Втім, як потенційний засіб лікування безпліддя, стовбурові клітини досі ніхто не розглядав.

Наразі дослідники готуються до проведення перших експериментів із людьми.

Одначе, такий метод лікування не може не викликати суперечок щодо своєї етичності - адже людські стовбурові клітини потрібно видобувати з ембріонів - абортованих або спеціально для цього вирощених у лабораторії.