Тест

Нудота і блювання виявилися ознакою благополучної вагітності

Американські вчені Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл на чолі з Ронною Чен виявили, що нудота і блювання - ознака благополучної вагітності, повідомляє Reuters.

Під час дослідження Чан і її колеги дивилися не тільки на наявність чи відсутність цих симптомів у більш ніж 2400 жінок, що живуть в трьох містах США, але й на те, як довго тривала ці симптоми.

89% вагітних, що барили участь у дослідженні, скаржилися на ранкове нездужання, а 53% страждали від нудоти і блювати. В 11% випадків вагітність урвалася на терміні до 20 тижнів.

Жінки, яких не нудило чи не тягнуло блювати протягом першого триместру вагітності мали в 3,2 рази частіше викидні, ніж жінки, які відчували ранкове нездужання.

Ця залежність ставала більш вираженою з віком: у жінок 35 років і старше відсутність нудоти було пов'язано з 12-кратним підвищенням ризику викидня.

Крім того, виявилося, що чим довше вагітна відчуває нудоту і блювоту, тим вище її шанси виносити дитину, причому цей взаємозв'язок також залежить від віку.

Так, у жінок старше 35 років, які відчували ці неприємні симптоми протягом щонайменше половини вагітності, вірогідність викидня була на 80 відсотків нижче, ніж у їх ровесниць, яких не нудило.

Як підкреслила дослідник Ронна Чен, в ході роботи не виявлялася причинно-наслідковий залежність між нудотою і невиношуванням, була лише показано взаємозв'язок між ними.

Причини цього взаємозв'язку також поки не досліджувалися. На думку Чен, нудота може бути реакцією на різке зростання рівня ряду гормонів, необхідних для благополучного перебігу вагітності, проте це лише припущення.