МНС хоче, щоб у Чорнобиль туристи їздили "систематично і системно"

— 13 грудня 2010, 15:20

Про це заявив міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога у неділю під час відвідування Чорнобильської зони разом з головою Групи розвитку Організації Об'єднаних Націй, адміністратором Програми розвитку ООН Гелен Кларк.

На запитання журналістів, чи доцільно організувати туристичний маршрут до зони, Кларк зазначила, що поява туристів у Чорнобильській зоні - це, перш за все, можливість почути важливу історію про Чорнобильську катастрофу.

За словами голови групи розвитку ООН, ця історія демонструє важливість безпеки атомних об'єктів. "Навіть якщо це дуже сумна історія, така привабливість може формувати певний економічний потенціал", - сказала Кларк.

У свою чергу, Балога заявив, що територія Чорнобильської зони має бути відкритою для туристів.

Він повідомив, що МНС проводить значну роботу і до кінця року планує доповісти про її результати, щоб "у січні ці відвідування зробити систематичними і системними".

А начальник Державного департаменту Адміністрації зони відчуження й зони безумовного (обов'язкового) відселення МНС Дмитро Бобро на прес-конференції у понеділок повідомив, що МНС уже розробило безпечні маршрути для відвідувачів Чорнобильської зони.

"У зоні можна натрапити на небезпечні з радіологічного погляду ділянки, тому для того, щоб ми могли досягти такої безпеки, ми розробили типові маршрути, і ці відвідування зони, які плануються, вони будуть лише за цими маршрутами", - сказав він.

Бобро зазначив, що зараз зона відчуження викликає значний інтерес як у простих громадян, так і в науковому середовищі, тому поїздки на її територію для громадян має бути відповідно організовано. На сьогодні їх організацією займається державне підприємство.

[L]Однак експерт із енергетичних питань Національного екологічного центру Дмитро Хмара розкритикував ініціативу Міністерства, передає "Німецька хвиля".

Хмара наголосив, що у Чорнобильській зоні за понад 20 років не було проведено повної інвентаризації території і водити туди туристів украй небезпечно.

Він також переконаний, що збудувати об'єкт "Укриття" герметичним на заявлені гроші неможливо, і зібрати кошти, які справді потрібні для зведення конфайменту, теж неможливо. "Потрібних коштів ніхто не дасть. Арка, яку планують збудувати, не буде мати ніякого сенсу взагалі. Це просто ще понад мільярд євро закопано в Чорнобильську зону", - сказав Хмара.

За останніми даними, які озвучив український уряд у вересні цього року, на будівництво саркофагу над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС потрібно близько 900 мільйонів доларів. Це майже вдвічі більше, аніж було заявлено на цей проект 2004 року.

За матеріалами УНІАН, "Українські новини", "Німецька хвиля"

Реклама:

Головне сьогодні