Помер винахідник нейтронної бомби

— 2 грудня 2010, 10:31

Семюел Коен пішов з життя у віці 89 років, повідомляє The New York Times.

Причиною смерті стало ускладнення від раку шлунка. Про це журналістам розповів син фізика Пол.

Семюел Коен був не так широко відомий за межами наукових кіл, як Дж. Роберт Оппенгеймер і Едвард Теллер - винахідники атомної і водневої бомб відповідно.

Однак роботи Коена протягом багатьох років впливали на міжнародні дебати щодо розвитку і потенційного використання ядерної зброї.

Коен вперше запропонував концепцію нейтронної бомби в 1958 році, коли працював у Ліверморській національній лабораторії імені Лоуренса.

Перші випробування зброї, покликаної знищувати живу силу противника, не зачіпаючи інфраструктуру і не заражаючи місцевість радіацією, відбулися в 1963 році на підземному полігоні в Неваді.

У 1978 році президент США Джиммі Картер призупинив розробку зброї, однак у 1981 році проект було відновлено.

[L]Хоча скептики висловили сумнів у доцільності, логіці та етиці вбивства людей і знищення власності, фізик назвав свою бомбу "розумною" і "моральною" зброєю, яка може обмежити смерть, руйнування і радіоактивне забруднення.

Коен наполягав на тому, що багато критиків не зрозуміли або навмисно спотворили його ідею з політичних, економічних чи меркантильних причин.

За всю історію розробок в США були створені три типи боєголовок з нейтронним зарядом - W66 для зенітних ракет Sprint, W70 Mod 3 для тактичних ракет Lance і W79 Mod 0 для звичайних артилерійських пострілів. W66 стояла на озброєнні разом з комплексами Sprint з 1975-го по 1976 рік. W70 і W79 були списані в 1992 році президентом Джорджем Бушем старшим. В даний час на озброєнні США нейтронної зброї немає.

Розробку, випробування і виробництво нейтронної зброї крім США вели Франція, Росія і Китай. При цьому Франція стала першою в світі країною, яка прийняла нейтронну зброю на озброєння - перша бомба поповнила арсенал країни в 1980 році. Вважається, що наразі Китай веде роботи зі створення нейтронної зброї і має її на озброєнні.

Реклама:

Головне сьогодні