Відпочинок у Криму: ціни знову ростуть

Кримський півострів ще з кінця XIX століття здобув статус курорту. На рубежі століть там відбувся справжній бум будівництва літніх резиденцій: дач, вілл і палаців. За радянських часів Крим став "Всесоюзної здравницею", приймаючи сотні тисяч туристів. І вже з початку незалежності України цю низку доповнює ще й пляжний і активний відпочинок.

Та з відкриттям нового сезону відпочинку виникає низка запитань, які, однак, не можна оминути - ціни, сервіс, екологія та розважальні програми. Ці аспекти не замикають перелік того, з чим варто ознайомитись при поїздці до Криму.

Сьогодні півострів приймає чимало туристів з України, країн СНД та Західної Європи. Проте - не слід кривити душею - та південна краса, що оспівана Міцкевичем в сонетах, часом неприємно вражає своїми цінами та екологічним становищем.

Ціни зросли на 5-15%

Вартість відпочинку в Криму в цьому році туристів не сильно потішить. Вона в порівнянні з 2010 роком зросла на 5-15%.

За словами члена Асоціації лідерів турбізнесу, генерального директора ТОВ "Кандагар" Евеліни Руснак обумовлено це підвищенням цін на паливо та продукти харчування.

Ціновий показник широкий, залежно від престижності курортних містечок, від видів житла та зручностей, які вони передбачають.

Так, ціна на комфортне житло набирає обертів на літньому "аукціоні" в середньому з початкової суми 150 гривень на добу і далі - за геометричною прогресією.

Дорожчий південний берег продовжує шокувати вартістю на оренду житла. Приватний сектор в головних курортних центрах коштує щонайменше 250-400 гривень на добу. За ялтинські котеджі слід викласти з гаманця в середньому від 800 до 1000-1500. Що ж до вілл... Стартова ціна 2000-3000 тисячі на добу. А далі, як уже згадувалось - за геометричною прогресією.

Пляж в Алушті
Квартири чи кімнати в Ялті, Алушті та Алупці можна винайняти за дві-три сотні гривень. Значно менші ціни в Судаку та Севастополі - за 80-400 гривень реально знайти непогані апартаменти чи будиночок.

Вартість на готельні номери на ПБК коливається з 300 до 700 гривень, в Ялті - в середньому з 500 до 3000 тисяч.

Західний берег дотримується тих же тенденцій, проте дещо скидає обертів. Приватний сектор в Євпаторії коштує 250-450 гривень на добу, а готелі вражають своїм ціновим діапазоном 150-800 гривень.

Значно дешевше відпочивати Феодосії. Будинок чи кімнату тут можна винаймати за 55-300 гривень, а готельні апартаменти - за 120-600. Керч же залишається найдорожчим місцем за узбережжі східного Криму. Якщо приватний сектор тут коштує стільки ж як і в Феодосії, то готельні номери б'ють по кишені: від 400 до 1200 гривень.

Судак. Там за 80-400 гривень реально знайти непогані апартаменти чи будиночок
Слід зазначити, що з 2011 року тепер введено туристичний збір у розмірі до 1% і стягується він при поселенні.

Очевидно, кращою альтернативою стане звернення до агентств нерухомості чи до вуличних "закликальників" безпосередньо по приїзду до міста. В цьому випадку ціни мають зовсім інше "обличчя". Хоча й ризики тут, звісно, більші.

Відпочинок у наметах чудово підійде тим, хто хоче зекономити на відпочинку в Криму. Він передбачає відсутність плати за дорогу (автостоп) та житло, що суттєво заощадить грошенят. Витрати йдуть лише на продукти харчування та газові балони для готування їжі. Прісну ж воду можна знайти в найближчому пансіонаті. Однак існує ймовірність пограбування (що трапляється досить часто), також часом складно знайти спільну мову з правоохоронними органами чи лісничими.

Відпочинок у палатках дешевий, але й має свої ризики
Втечу від цивілізації сповідують такі відомі "дикунам" місця як мис Меганом біля Судака, бухта Ласпі, що розташована між Форосом і Севастополем та Лисова бухта поряд з Карадагом.

На вокзалах зазвичай на туристів очікують таксі, маршрутки, тролейбуси, електрички. Найдешевші - електрички, однак доїхати на них можна лише до Севастополя і Євпаторії. Маршрутки ж ходять в усі куточки Криму. Любителям покататись на таксі, це задоволення виллється щонайменше в суму 4,5-9 гривень за кілометр, що, для прикладу, в 2-4 рази перевищує столичні розцінки.

Це, якщо не враховувати надбавку за нічний час у розмірі 20%, додаткових стягувань за очікування та доставку в аеропорт.

По кишені вдарить і вартість екскурсій, вхідних квитків в музеї, приміром, триденний екскурсійний тур "Золоте кільце Криму" обійдеться туристу в 1,5 тисячі гривень включно з проживанням і дорогою.

Квитки в Нікітський ботанічний сад коштуватимуть близько 20-ти гривень з дорослої людини, групами - по 8 гривень. Екскурсійна поїздка з Ялти до Алупки, з зупинкою біля Ластівчиного гнізда потягне з бюджету 180 гривень. Екскурсійна ж ціна на Ай-Петрі - 400 гривень.

Що ж до санаторіїв, ціновий діапазон широкий, при оформленні лікувальних турів слід мати санаторно-курортну карту, а для дітей варто завчасно подбати і взяти довідки про щеплення та епідемічний стан (у цьому сезоні санаторії та пансіонати більш вимогливо ставляться до даних документів).

Стан довкілля півострова

Як відомо, з року в рік напередодні курортного сезону спливає питання екології довкілля регіону. Воно пов'язане перш за все із захованням в акваторії Чорного моря хімічних речовин періоду Другої світової війни та вмістом шкідливих речовин у морській воді біля берегів Керченської протоки.

Нещодавно Кабмін ухвалив цільову екологічну програму розвитку Криму на 2011-2015 роки, на яку екологи досить скептично відреагували. Вона, на їхню думку, відповідає радше радянським, аніж європейським уявленням. Проте Ярослав Мовчан - завідувач лабораторії екологічної безпеки Національного авіаційного університету в інтерв'ю Deutsche Welle запевняє, що головним позитивом державної програми є те, що вона взагалі була затверджена. Кошти ж на фінансування цієї програми планується виділити з держбюджету, бюджету автономії та міського бюджету Севастополя.

Лівадійський палац - одне з "обов'язкових" місць для відвідування туристів
Прес-служба АЛТУ в свою чергу зазначає, що поховання боєприпасів проводилося не лише в акваторії Чорного моря, але і по всьому світовому океану.

"За минулі 4 роки рівень вмісту шкідливих речовин у морській воді біля берегів Керченської протоки впритул наблизився до норми. Санітарно-епідеміологічна служба регулярно проводять забори води, звіти знаходяться у відкритому доступі в Інтернеті.

Екологічна ситуація дуже важлива особливо для Криму, тому що це - туристичний регіон. Вибираючи місце відпочинку, один з показників вибору - екологія. До речі, в 2011 році 4 кримських пляжі підтвердили свої "блакитні прапори": це пляж готелю "Ялта - Інтурист", Масандрівський і 2 євпаторійських", - повідомляє Евеліна Руснак.

Чим потішить?

З року в рік у Криму відкриваються нові пансіонати, готелі, багато "здравниць" реконструюються (як номерний фонд, так і в цілому об'єкт), будуються дороги, в Сімферополі розширився термінал, а в Алушті на набережній запустили проект "WI-FI набережна".

Екскурсійна поїздка з Ялти до Алупки, з зупинкою біля Ластівчиного гнізда потягне з бюджету 180 гривень
Пляжі отримують міжнародні екологічні знаки безпеки "Блакитні прапори": у Ялті - ЦК Ялта-Інтурист, в Євпаторії - Північний і пляж Міжрегіонального центру трудової, медико-соціальної та професійної реабілітації інвалідів.

Окрім того, Крим в цьому році потішить своїх туристів різноманіттям фестивалів. Узбережжя Азовського та Чорного морів зустрінуть Другий міжнародний фестиваль активних інтелектуальних квест-ігор "RiskniFest 2011", міжнародний open-air - фестиваль музики та актуального мистецтва "Соседний мир", який у 2011 році буде проходити вже вчетверте, фестиваль античного мистецтва "Боспорські агони", метою якого є відродження і розвиток культурних й історичних традицій, проходитимуть різні джазові, етнорокові фести та низка визначних подій, що відкриває півострів для туристів не лише як розважальний, а й культурний осередок.

Фото Lexis_2k, Argenber, kooklanekookla, Vasiliy Efimenko з Flickr

Реклама:

Головне сьогодні