Forbes: найвідоміші місця полювання акул-людожерів

Австралійський пляж Коффін Бей, де зник 49-річний дайвер, американський Фріпп Айленд, де ледь не загинула 6-річна дитина, та єгипетський курорт Шарм-ель-Шейх, де торік відбулася ціла серія нападів - про місця, де останнім часом хижаки полювали на людей, розповідає журнал Forbes.

У воді на нас чатує чимало небезпек. За підрахунками International Life Saving Federation, щороку в світі тоне більше мільйона осіб. Також щороку людські життя забирають небезпечні мешканці світового океану - зокрема медузи "морські оси" та акули.

В останні кілька років акули нападають на людей усе частіше. 2010-й у цьому сенсі став найкривавішим за останнє десятиріччя. За даними ISAF (International Shark Attack File) відбулося 79 нападів, повідомляє Forbes.

Напади на людей акули здебільшого здійснюють недалеко від берега, більшість постраждалих були атаковані на глибині до двох метрів.

"Зона прибою - хороше місце для того, аби бути акулою", - каже керівник ISAF Джордж Берджісс.

"Там є харч, акула може замаскуватися в нуртуванні прибою, як хижак акула має справжні переваги", - пояснює він.

Уникнути нападу акули нелегко. Експерти радять не плавати поодинці та триматися поближче до рятувальників.

За минулий рік у Австралії відбулося 14 нападів акул на людей, один із них - зі смертельним фіналом. Для порівняння, в 2009-му році хижаки атакували людей 21 раз.

На пляжі Коффін Бей у 2010 році було 14 нападів акул, один з яких закінчився смертю людини. Фото Bort1974
Уже в лютому 2011-го року поблизу Коффін Бей на 49-річного дайвера на ім'я Пітер Кларксон накинулися дві великі білі акули. Тіло чоловіка знайти не вдалося.

Акулячі атаки в водах півночі Каліфорнії, США, не є дивиною. Однак дуже відомим став трагічний випадок, що стався в 2010-му році поблизу Серф Біч. Фатальною стала зустріч 19-річного серфера Люка Ренсома з білою акулою довжиною в 5,5 метрів. Пораненому хлопцеві не вдалося вчасно дістатися до берега, від втрати крові він помер.

За статистикою, Флорида, США, є місцем, де вас із більшою вірогідністю, ніж будь-де ще в світі, вкусить акула. За минулий рік в тамтешніх водах відбулося 13 нападів, не спровокованих людьми.

Напад на 19-річного хлопця на пляжі Нью Смірна стався 6-го червня 2011-го року, а 12-го червня з акулою зустрівся інструктор із дайвінгу Деніел Вебб. Усього від початку року на території Флориди акули нападали тричі - всі три інциденти сталися в сумнозвісному "Червоному трикутнику".

Пляж на Топсейл Айленд відносно спокійний впродовж останнє десятиріччя. Фото Kel and Val
Нападів акул поблизу Топсейл Айленд, Північна Кароліна, США, в останнє десятиріччя трапилося не так багато. Одним із п'яти торішніх інцидентів став напад акули на 13-річну дівчинку. Хижак устиг вкусити її двічі, та постраждалій усе ж вдалося вибратися з води. Лікарі наклали дівчинці 60 швів.

На території Південної Кароліни, США, за 2010-й рік сталося чотири напади акул, на щастя, жоден не мав летальних наслідків. Однією з постраждалих стала 6-річна Елла Морріс. Поблизу Фріпп Айленд дівчинка плавала на бугі-борді поряд зі своїм татом, коли акула вхопила її за ногу та потягла під воду. Батько дівчинки відігнав хижака. Маленькій Еллі медики наклали 22 шви.

У водах поблизу Кейптауна, Південна Африка, торік було зареєстровано вісім нападів акул на людей, два з них зі смертельними наслідками. Один із цих страшних випадків був майже одразу описаний у мікроблозі Twitter.

На пляжі Фіш Хук минулого року було 8 нападів акул, двоє людей загинуло. Фото ZA Photos
Відпочивальник із Зімбабве Ллойд Скіннер знаходився по груди в воді поблизу пляжу Фіш Хук. Чоловіка атакувала велика біла акула, за словами очевидців - "більша за мікроавтобус". На місці трагедії лишилися лише його окуляри для дайвінгу та кривава пляма в воді.

Однією зі світових "гарячих точок", де найчастіше відбуваються фатальні зустрічі людей із акулами, є Гавайї. За минулий рік поблизу островів сталося чотири неспровоковані напади, в 2011-му році також не обійшлося без неприємних інцидентів.

Два з цьогорічних нападів акул відбулися в водах поблизу Лаймен Біч, Кона, з інтервалом лише в три дні.

Тереза Фернандес раптом відчула, як щось сильно вдарило в її дошку для серфінгу. Далі кінець дошки потягло під воду, а жінка, здогадавшись, що то акула, почала чимдуж гребти від того місця. На щастя, Фернандес та її товаришка лишилися неушкоджені.

Мексиканський Канкун. Фото jthetzel
Перебуваючи на курорті Канкун, Мексика, російська туристка проігнорувала застереження та зайшла у воду. Наслідком її зустрічі зі страшним хижаком стала 20-сантиметрова рана.

У січні ж 2011-го канадка Ніколь Мур втратила руку, зайшовши в воду лише по пояс, аби змити з себе пісок.

У штаті Техас, США, акули нападають на людей нечасто, в більшості випадків постраждалими стають рибалки, в чиї сітки вони потрапляють.

У травні 2011-го поблизу Фоллєт Айленд 22-річна студентка Корі Робертсон зайшла у воду по пояс. Акула вкусила її двічі. На щастя, дівчині та її товаришці вдалося втекти.

Назва єгипетського курорту Шарм-ель-Шейх в 2010-му році неодноразово потрапляла на перші шпальти світових видань - через серію нападів акул у Червоному морі. Одна з постраждалих, літня німкеня, загинула. Згодом підводний фотограф оприлюднив знімок акули, яка, ймовірно, й стала убивцею жінки.

Реклама:

Головне сьогодні