Природні парки, які обов'язково потрібно відвідати: путівник

В Україні дуже багато визначних пам'яток - архітектурних, історичних, релігійних. Окремо варто сказати про мальовничу природу: гори, ліси, море - знаходитись скрізь однаково приємно.

Та справжньою гордістю є ботанічні сади, в яких зібрані унікальні і різноманітні колекції.

Побувати там варто з двох причин: познайомитися з фауною різних регіонів, а також - помилуватися красивими рослинами. В Україні налічується 29 ботанічних садів. У нашому матеріалі ви дізнаєтесь, де ж можна побачити найбільші і найбагатші експозиції, пише портал АвтоТревел.

Центральний ботанічний сад імені М.М. Гришка

Центральний ботанічний сад імені Гришка - один з найбільших в Європі. Заснований він був у 1936 році. Колекційний фонд нараховує більше 12 тисяч різновидів рослин. Тут зібрана найкраща у Східній Європі колекція дуба, клена, липи, берези, горіха.

У ботсаду представлені різні типи фауни Україні, Середньої Азії, Кавказу, Алтаю, Сибіру. Саме тут можна побачити єдину в Україну експозицію рослин відкритого ґрунту, серед яких астильба, гіацинт, гладіолус, півонії, тюльпани, лілії, айстри.

Особливо красиво тут на початку весни, коли починає квітнути сад магнолій. Також на території парку знаходиться головний храм, дзвіниця та келійні корпусу Іонинського монастиря, який був заснований в кінці XIX століття.

Адреса: м. Київ, вул. Тимірязєвська, 1

Час роботи: 08:30-21:00

Квитки: 5-20 гривень, групова екскурсія - 100-250 гривень

Нікітський ботанічний сад

Один з найстаріших ботсадів України був заснований в далекому 1812 році. У колекції знаходиться більше 15 тисяч видів рослин.

Це - єдине місце в нашій країні, де можна побачити все розмаїття південних плодових культур: персика, абрикоса, черешні, хурми. Візитною карткою саду став його унікальний дендрарій, де зібрана багата колекція деревних рослин світової флори.

У Нікітському ботсаду багато романтичних куточків - водойми, на яких ростуть водяні лілії, затишні альтанки для відпочинку. А чого вартий знаменитий розарій! У колекції зібрано близько тисячі видів цієї рослини: рожеві, кремові, білі, жовті, червоні...

А деякі сорти змінюють своє забарвлення в міру розпускання - виглядає незвично і дуже красиво.

Адреса: Ялта, селище Нікіта

Час роботи: 9:00-18:00 (взимку - до 16:00)

Квитки: 5-20 гривень, екскурсії 4-8 гривень, індивідуальні - 150 гривень

Донецький ботанічний сад

Цей ботсад був заснований в 1964 році, як науково-дослідний інститут Національної академії наук України. Його площа становить 262 гектарів - це абсолютний рекорд серед усіх парків Європи!

В експозиції знаходиться понад 5 тисяч різноманітних рослин. Також тут працюють 5 оранжерей. Ще в саду є цікава експозиція кактусів.

Колекції "Степи України" у 2001 році присвоїли статус національного надбання України. На території парку знаходяться 7 мальовничих ставків. Цікаво, що в експозиції можна побачити близько 100 видів рідкісних рослин, які занесені до Червоної Книги.

Адреса: м. Донецьк, пр-т Ілліча, 110

Час роботи: 8:30-18:00

Квитки: 5 гривень, екскурсії - договірні

Криворізький ботанічний сад

Заснували Криворізький ботанічний сад у 1980 році. Його колекція нараховує близько 3,5 тисяч видів рослин. Особливо добре тут навесні, коли починає цвісти бузок. Цікаво, що в цьому саду його представлено понад 50 видів!

Крім того, тут гарна експозиція троянд, глоду, хвойних, тропічних рослин.

Зазвичай в саду панує тиха і спокійна обстановка - це прекрасний варіант для відпочинку. На території парку є мальовничий ставок, через який пролягає Пішохідний міст.

Адреса: м. Кривий Ріг, вул. Маршака, 50

Час роботи: 8:00-21:00

Квитки: 5 гривень, екскурсії - 10 гривень

Одеський ботанічний сад

Цей ботсад, заснований в 1867 році, був одним з перших в південній частині країни. В експозиції знаходиться понад 4 тисячі видів рослин. Однією з особливостей ботсаду є плющ, який в'ється по землі. Виглядає дуже незвично!

Тут дуже красиво в період цвітіння магнолій. А ще в Одеському ботсаду можна побачити рідкісний вид півонії - вузьколистий, який у природному середовищі вже практично не зустрічається.

У травні можна помилуватися дивовижною сакурою. Цікаво, що тут "японська вишня" часто квітне протягом одного-двох тижнів.

Адреса: Французький бульвар, 48/50

Вхід вільний

Фото з Flickr (O.Risovany), primetour.ua, subscribe.ru, nas.gov.ua.

Реклама:

Головне сьогодні