Топ-10 найбільш вражаючих див природи

Електричний шторм, асфальтове озеро, найбільший льодовик та найдовша хвиля, дощ із риби – про найдивніші дива природи, які можна побачити на власні очі, розповідає туристичний портал Lonely Planet.

Блискавки Кататумбо – це вражаюче явище можна спостерігати над місцем впадіння річки Кататумбо до озера Маракайбо, що в Венесуелі. Електричний шторм не супроводжується громом, за хвилину може спостерігатися 150-200 спалахів. Таке відбувається приблизно 150 ночей на рік.

Блискавки Кататумбо називають найбільшим генератором озону на планеті. Що ж до пояснення цього феномену, існує немало гіпотез. Найпереконливіша теорія - що холодні вітри, які спускаються з Анд, зустрічаються з теплим та вологім повітрям над озером, через що відбувається іонізація повітряних часток.

Озеро Пітч-Лейк, розташоване в Тринідаді, колись вважали суворою карою богів. Його глибина становить 90 метрів, й озеро це не просте, а асфальтове. Щодня з Пітч-Лейк видобувають 300 тон бітуму. Таких озер в світі лише три.

Льодовик Ламберта, найбільший в світі, знаходиться в Антарктиці. Довжина його становить 400 кілометрів, а ширина – 200. Тут народжується чи не найкрасивіша річ на планеті – айсберги пляшково-зеленого кольору, "підфарбовані" органічними речовинами, що містяться в льоді.

Сухі долини Антарктиди самі по собі є дивовижею, адже на території в 3 тисячі квадратних кілометрів геть нема ані снігу, ані льоду. Від узбережжя тече річка Онікс, є також озеро Ванда, температура води в якому біля дна становить 25 градусів.

Найсолонішою ж водоймою світу є тамтешнє озеро Джон Жуан, глибина якого – лише 10 сантиметрів. Вода в ньому в 14 разів солоніша, ніж в океані, отже, озеро ніколи не замерзає, навіть при температурі повітря -50 за Цельсієм.

Протягом року на австралійському острові Різдва нечасто можна зустріти червоного краба, адже ці створіння зазвичай обирають тінисті місцини в тутешніх лісах. Утім у жовтні-листопаді, з початком сезону дощів, вигулькує більше 100 мільйонів великих червоних крабів, які безстрашно долають скелі та, що є більш небезпечним, перетинають дороги. Усе це вони роблять задля того, щоб у певний час відкласти ікру в води Індійського океану.

Сонячні затемнення протягом тисячоліть не залишали людство байдужими, це явище згадував навіть Гомер в "Одіссеї". Вони відбуваються близько двох разів на рік, але повне затемнення можна побачити далеко не звідусіль. 13-14 листопада 2012-го року ним зможуть помилуватися ті, хто на той час перебуватиме в австралійському місті Кернс.

Щороку в червні або липні над невеличким містечком Йоро, що в Гондурасі, збираються темні грозові хмари, й розпочинається сильна злива. Разом із дощовими краплями на землю падають тисячі рибин. Місцеві мешканці вважають рибний дощ нічим іншим, як божим дарунком. Із цієї нагоди щороку проводиться фестиваль Lluvia de Peces, із парадами, музикою та, звісно, рибними стравами.

Ранкову глорію спостерігають над австралійською затокою Карпентарія з 1989-го року. Хмари циліндричної форми, чия довжина може сягати тисячі кілометрів, перекочуються по небі на світанку.

Найдовша хвиля в світі зветься поророка. На річці Амазонка, в Бразилії, вона буває тричі на місяць, по два рази на день. Її викликає приплив у Атлантичному океані, найбільші хвилі здіймаються в лютому та березні. Щороку у Сан Домінго де Капім влаштовують Національний чемпіонат поророка з серфінгу. Рекордом на сьогоднішній день є 37-хвилинний "заплив" на дошці на 12,5 кілометрів.

Каміння, яке рухається, можна побачити в каліфорнійській Долині смерті. Попри те, що вага деяких із брил сягає 180 кілограмів, вони повзуть по дну сухого озера Рейстрек, лишаючи за собою борозну. Учені припускають, що каміння рухає вітер, коли грунт стає слизьким від дощу чи ожеледиці.

Фото з Flickr (by ingridgott, GlenPeterson, zombielove, John Tann, Paul Evans, Fly For Fun, yepabroad, Roman Lopukhov), earthasart.gsfc.nasa.gov.

Реклама:

Головне сьогодні