Черепашенята домовляються, коли час вилуплюватися з яєць – вчені

— 30 листопада 2011, 19:28

Якщо ж дитинчата не узгодять час своєї появи на світ, то поодинці можуть стати легкою здобиччю для варанів та лисиць.

Про це повідомляє The Telegraph із посиланням на ABC Radio.

На думку вчених, черепашенята, перебуваючи всередині яєць у гнізді, відчувають вібрації серця своїх братів та сестер, а ще можуть відчувати газ від черепашого дихання. Більш розвинені дитинчата можуть надсилати сигнали про це черепашенятам, що відстають, спонукаючи їх прискорити темпи зростання.

"Я певен, що вони не сидять там і не балакають одне з одним, але ж насправді хтозна", - каже співавтор дослідження Рікі Спенсер.

Ембріони в яйцях, що знаходяться на дні гнізда, де температура найнижча якимось чином "наздоганяють" інших, хоча їхній інкубаційний період мусить бути довшим. Як це відбувається, науковці й досі не знають.

"Вони можуть подавати сигнали частотою серцебиття. У гнізді вони всі торкаються (шкаралупами) одне до одного, тож може відбуватися вібрація. Середовище гнізда – значною мірою замкнена порожнина, де обмін газами також може бути системою сигналів", - каже науковець.

Учені провели експеримент, розділивши яйця з однієї кладки на дві частини та помістивши їх у різні температурні умови. За тиждень вони склали яйця разом, спостерігаючи за серцебиттям ембріонів та швидкістю метаболізму. В останню третину інкубаційного періоду "холодніші" черепашенятка прискорили своє серцебиття і метаболізм, і вже за пару днів наздогнали братиків і сестричок.

Реклама:

Головне сьогодні