Тест

Переможці акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци". Фото

1 грудня у заповіднику Софія Київська відбулося підбиття підсумків та нагородження переможців Всеукраїнської акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци".

Ця акція стартувала ще у березні 2010-го року. На звання семи чудес в рубриці "замки, фортеці, палаци" претендувало 138 пам’яток з усіх регіонів України, повідомляється на офіційному сайті конкурсу.

За результатами регіональних презентацій та опитування 100 експертів у галузі туризму, архітектури, історії і культури на другому етапі акції було визначено 21-ого фіналіста акції. До їх числа увійшло 7 кращих замків, 7 фортець і 7 палаців, які з 22 серпня й змагалися за звання семи чудес України.

З 22-го серпня по 1 грудня 2011 року на офіційному сайті акції тривало відкрите інтернет-голосування. Паралельно було проведено всеукраїнське опитування експертів, у якому взяли участь члени Оргкомітету акції, представники обласних оргкомітетів, керівники державних інституцій, що опікуються розвитком культури та туризму, представники туристичних операторів, експерти у галузі історії, культури і туризму.

Згідно умов акції, саме за результатами інтернет-голосування та опитування експертів (з розрахунку 50/50) Оргкомітетом і було визначено переможців акції.

Отже, до 7 чудес України у рубриці "Замки, фортеці палаци" потрапили (за абеткою):

Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця (Одеська область)

Алупкінський (Воронцовський) палац (Крим)

Кам'янець-Подільська фортеця (Хмельницька обл.)

Луцький Верхній замок (Волинська обл.)

Палац у Качанівці (Чернігівська обл.)

Митрополичий палац (м. Чернівці)

Хотинська фортеця (Чернівецька обл.)

Бахчисарайський (Ханський) палац (Крим) - як унікальний об'єкт культурної спадщини;

Олеський замок (Львівська обл.) - як визначний об'єкт культурної спадщини;

Палац Кирила Розумовського у Батурині (Чернігівська обл.) - як визначну пам'ятку української історії;

Чигиринська фортеця - Резиденція Богдана Хмельницького (Черкаська обл.) - як визначну пам'ятку української історії.

За підсумками акції Оргкомітет готує видання брошури "7 чудес України: Україна – країна див", що вийде українською, російською, англійською та німецькою мовами. В ній будуть презентовані переможці та фіналісти акції.